Tvrdá data ukrajinské krize: německý vývoz do Ruska výrazně klesl

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk

Německý export do Ruska se v letošním prvním pololetí propadl o 15,5 procenta na 15,3 miliardy eur (427 miliard korun). Vyplývá to z údajů spolkového statistického úřadu. Na vývoz má negativní dopad ukrajinská krize, která vyvolala napětí mezi Západem a Moskvou a podkopala hospodářský růst v Rusku.

Téměř čtvrtinový propad zaznamenal export automobilů a automobilových součástek, který se na celkovém německém vývozu do Ruska podílí zhruba pětinou. Export potravin a krmiv se v pololetí snížil téměř o třetinu, ačkoli na něj ještě nemělo vliv potravinové embargo Moskvy vyhlášené tento měsíc. Potraviny a krmiva se nicméně na celkovém německém vývozu do Ruska podílejí pouze necelými třemi procenty.

Rusko tento měsíc zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovalo tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky. Ruský list Vedomosti tento týden uvedl, že Moskva by mohla zakázat rovněž dovoz aut, pokud USA a EU uvalí na Rusko další sankce.


tradingeconomics.com

Vývoj celkového německého exportu

Negativní hospodářské důsledky ukrajinské krize přispěly k poklesu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Statistický úřad minulý týden oznámil, že hrubý domácí produkt se proti prvnímu kvartálu snížil o 0,2 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a závisí na ní řada českých podniků.