Tymošenková jednala s doněckými separatisty. Naděje na smír prý existuje

Julija Tymošenková

Julija Tymošenková Zdroj: CTK/AP

Ukrajinská prezidentská kandidátka Julija Tymošenková se rozhodla angažovat v urovnání sporů mezi centrální vládou a proruskými separatisty v Doněcku. Po jednání s nimi tvrdí, že vidí možnost nalezení kompromisu. Po Velikonocích chce do Doněcku svolat jednání u kulatého stolu, uvedl list Ukrajinska pravda.

Tymošenková uvedla, že odjela do Doněcku, aby jednala „se skupinami lidí, kteří již několik dní blokují sídlo místního gubernátora“ a další vládní instituce. Dialog, který by mohl situaci na východě Ukrajiny vyřešit, podle ní již započal. „Kompromis je možný,“ prohlásila prezidentská kandidátka. „Domluvili jsme se, že se jednoho dne zase setkáme a budeme v našem rozhovoru pokračovat, abychom dosáhli řešení, které bude vyhovovat každému,“ dodala.

Po Velikonocích by tak chtěla v Doněcku uspořádat kulatý stůl, u kterého usednou jak zástupci separatistů, tak i lidé podporující jednotu Ukrajiny. Měli by tam rovněž být i představitelé intelektuálů, politické sféry a dalších prominentních osob jak z východu, tak ze západu země. „Věřím v tato jednání a věřím v ženevskou dohodu,“ uvedla Tymošenková s tím, že jedině prostřednictvím dialogu se budou moci závěry jednání ze Ženevy realizovat.

Z prohlášení zástupců proruských ozbrojenců z minulých dní to ale nevypadá, že by byli nakloněni kompromisu. Vůdce separatistů z Doněcké oblasti v pátek politickou dohodu o urovnání ukrajinské krize, které bylo dosaženo o den dříve v Ženevě, odmítl. Jak Denis Pušilin prohlásil, okupované objekty povstalci vyklidí až po demisi kyjevské vlády. Chtějí navíc i nadále referendum o budoucím správním uspořádání oblasti.