Tymošenková o post ukrajinské premiérky nestojí, míří za matkou

Julija Tymošenková

Julija Tymošenková Zdroj: CTK/AP

Z vězení propuštěná vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková stráví několik dnů v rodném Dněpropetrovsku a politice se věnovat nebude. Expremiérka chce v prvé řadě navštívit svou matku, kterou kvůli pobytu za mřížemi dva a půl roku neviděla. Zároveň popřela, že by se ucházela o post premiérky dočasné vlády, což zvažovali někteří politici.

Tymošenková oznámila, že se nebude ucházet o uvolněné křeslo předsedy ukrajinské vlády, na svých internetových stránkách. „Informace o kandidatuře byla pro mě překvapením. Nikdo o tom se mnou nejednal. Jsem poctěna, ale žádám, aby se s mojí kandidaturou nepočítalo,“ napsala na webu.

Julija Tymošenková byla považována za jednoho ze tří hlavních kandidátů na křeslo premiéra, uvolněné koncem ledna po demisi dosavadního předsedy vlády Mykoly Azarova. Překvapivé podpory se jí dostalo i od vlivného poslance ruské Státní dumy Leonida Sluckého. Šéf parlamentního výboru pro postsovětské státy a evropskou integraci prohlásil, že zvolení Tymošenkové by pro stabilizaci Ukrajiny „nebylo neužitečné“. Premiérské křeslo chce parlament obsadit do úterý.

Prezidentství není na pořadu dne

Mluvčí Tymošenkové Maryna Soroková rovněž dementovala sobotní informaci o tom, že Tymošenková už rozhodla o své účasti v letošních prezidentských volbách. „Tato otázka není na pořadu dne,“ řekla Soroková.

Podle agentury ITAR-TASS informaci o své kandidatuře oznámila Tymošenková svým příznivcům krátce po sobotním propuštění z nemocnice, kde si v rámci výkonu trestu léčila nemocnou páteř. Na dotaz novinářů, co plánuje do budoucnosti, odpověděla: „Budu kandidovat na prezidentku.“

Blahopřání od Merkelové

Tymošenková dnes telefonicky jednala s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která ukrajinské opoziční vůdkyni blahopřála k nabytí svobody. Expremiérka se rovněž setkala s několika zahraničními diplomaty, v dohledné době ale prý raději zamíří na východ do Dněpropetrovska.

Po návratu z Dněpropetrovska se prý Tymošenková bude naplno věnovat politické práci. Po propuštění z charkovské vězeňské nemocnice se sice pohybovala na invalidním vozíku, k léčení do Německa se ale podle Sorokové nechystá.