Tymošenkovou čeká obvinění z vraždy. Hrozí jí doživotí

Julija Tymošenková na předvolebním plakátu

Julija Tymošenková na předvolebním plakátu Zdroj: E15 Pavla Palascakova

Ukrajinská generální prokuratura ukončila vyšetřování vraždy podnikatele a politika Jevhena Ščerbaně z poloviny 90. let minulého století se závěrem, že zločin objednala vůdkyně ukrajinské opozice Julija Tymošenková. Podle agentury RIA Novosti hrozí bývalé premiérce doživotí.

Miliardář Ščerbaň, poslanec a šéf vlivné ukrajinské finanční skupiny, byl spolu se svou manželkou zastřelen na letišti v Doněcku v roce 1996. Z vraždy bylo o šest let později obviněno osm lidí, z nichž tři byli odsouzeni na doživotí. Iniciátora zločinu ale policisté nevypátrali.

„Shromáždili jsme materiály svědčící o tom, že Tymošenková si společně s (někdejším premiérem Pavlem) Lazarenkem vraždu objednala. Vyšetřovací skupina generální prokuratury dnes Tymošenkovou navštívila, aby jí informovala, že je z tohoto zločinu podezřelá,“ konstatoval generální prokurátor Viktor Pšonka.

Kvůli zdravotním problémům Tymošenkové bylo dnes odročeno soudní líčení v kauze daňových úniků. Bývalá ukrajinská premiérka se mezitím rozhodla k protestu proti podmínkám, ve kterých je vězněna. Vadí jí například to, že v jejím pokoji jsou kamery. Odmítá se vrátit na nemocniční lůžko a spí na chodbě na židli.

Tymošenková už byla v říjnu 2011 odsouzena k sedmiletému vězení za to, že zneužila pravomoci veřejného činitele.