Uber prodává divizi samořiditelných aut. Zisk dostal přednost před vývojem

Automobil společnosti Uber Advanced Technologies Group vybavený čidly a kamerami sbírá v ulicích Washingtonu data využitelná pro další vývoj samořiditelných vozů.

Automobil společnosti Uber Advanced Technologies Group vybavený čidly a kamerami sbírá v ulicích Washingtonu data využitelná pro další vývoj samořiditelných vozů. Zdroj: Reuters

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies prodá divizi pro vývoj technologií samořiditelných vozů Uber Advanced Technologies Group firmě Aurora. Transakce podle zdrojů agentury Reuters ohodnocuje divizi ATG na čtyři miliardy dolarů, zhruba 87,5 miliardy korun.

Společnost Aurora pracuje na vývoji samořiditelných osobních i nákladních aut. Uber v rámci dohody získá ve firmě Aurora podíl 26 procent a investuje do ní 400 milionů dolarů. Šéf Uberu Dara Khosrowshahi se stane členem správní rady Aurory.

Khosrowshahi uvedl, že prodej divize ATG urychlí snahu Uberu o dosažení ziskovosti. Uber prodává divizi poté, co jeho tržby tvrdě zasáhla koronakrize.

Zakladatel a bývalý šéf Uberu Travis Kalanick považoval vývoj samořiditelných vozů za prioritu podniku a sliboval si od něj snížení nákladů. Khosrowshahi, který Kalanicka v čele podniku nahradil v roce 2017, ale v rámci snahy o obnovu ziskovosti soustředí pozornost na provoz taxislužeb a rozvozu potravin, poznamenal server BBC.