Účet za Krym: Ukrajina prozatím přišla o 1,7 bilionu korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reprofoto

Celkové ztráty, které Ukrajině způsobila ruská anexe Krymu, překračují částku jednoho bilionu hřiven (1,7 bilionu korun). Jak vysvětlil ukrajinský ministr spravedlnosti Pavlo Petrenko, cifra prý není ani zdaleka konečná a každým dnem se zvyšuje.

Ukrajina totiž průběžně přichází o produkci krymských výrobních závodů, ale například i o bohatství krymského pobřežního šelfu se zásobami zemního plynu. Ty nyní nezákonně využívá Rusko, uvedl ukrajinský ministr. Značné sumy ztrácí ukrajinská státní pokladna i tím, že nemá možnost využívat infrastrukturu krymských přístavů.

Ukrajinské ministerstvo pro ekologii a přírodní zdroje už dříve spočítalo, že ztrátou Krymu přišel Kyjev o přírodní zdroje a další přírodní bohatství v hodnotě 127 miliard hřiven (10,8 miliardy dolarů, 218,5 miliardy korun). Ukrajina nyní hodlá u mezinárodních soudů vymáhat odškodné za zabrání Krymu Ruskem, uvedl mluvčí ministerstva.

Rusko anektovalo okupovaný Krym v březnu navzdory silným protestům světového společenství. Podle expertů poloostrov nemá velký hospodářský potenciál kvůli obtížné dostupnosti a nedostatku vody. Moskva se po anexi netají záměrem do krymské ekonomiky mohutně investovat, očekávají se zejména nové dopravní a energetické projekty.