Ukrajina chce zakázat komunisty, prý podporují proruské radikály

Vlajka se sovětským diktátorem Stalinem u proruských separatistů

Vlajka se sovětským diktátorem Stalinem u proruských separatistů Zdroj: ctk/AP

Ukrajinské ministerstvo spravedlnosti požádalo soud v Kyjevě, aby zakázal činnost parlamentní komunistické strany. Šéf resortu Pavlo Petrenko odůvodnil tento krok tím, že ukrajinští komunisté jsou podezřelí z podpory proruských separatistů na východě země. Tam stále pokračují tvrdé boje mezi radikály a armádními jednotkami.

Komunistická strana, která otevřeně zastává proruské postoje, disponuje 23 ze 450 mandátů v ukrajinském parlamentu. Od počátku ozbrojeného povstání na východě země pořádkové síly a tajná služba obviňovaly místní komunistické pobočky z aktivní spolupráce se vzbouřenci.

„Vzhledem k velkému množství důkazů o nelegální činnosti jsem se rozhodl obrátit se na správní soud se žádostí o zákaz komunistické strany,“ řekl Petrenko. K žádosti přiložil i 129 stran písemných důkazů a také videonahrávky, jež prý dokazují, že komunisté porušovali zákon o politických stranách.

Reakci komunistů se médiím ještě nepodařilo získat. Není ani známo, kdy se soud návrhem bude zabývat. S návrhem přezkoumat protiústavní činnost ukrajinských komunistů požádal ministerstvo spravedlnosti už v polovině května tehdejší úřadující prezident, předseda parlamentu Oleksandr Turčynov. O týden později, v předčasných prezidentských volbách, získal šéf komunistů Petro Symonenko 1,5 procenta hlasů.

Východ země má uzavřené nebe
Boje na východě Ukrajiny pokračovaly i v noci na dnešek. Exploze a střelba se ozývaly v Doněcku. Vládní jednotky už ale kontrolují přístupové cesty jak k Doněcku, tak k Luhansku. Armáda obsadila v Doněcké oblasti další město Konsťantynivka a nový ministr obrany vyloučil zastavení palby, dokud se rebelové nevzdají. Ukrajinské úřady dokonce kvůli bojům uzavřely vzdušný prostor pro civilní letectví nad východem země. Své rozhodnutí zdůvodnily potřebou zajistit „odpovídající úroveň bezpečnosti letů“.

List Ukrajinska pravda připomněl, že komunistická strana už jednou byla na Ukrajině zakázána, a to v roce 1991 po rozpadu Sovětského svazu. Stalo se tak rozhodnutím parlamentu. Svou činnost strana obnovila v roce 2001 za prezidenta Leonida Kučmy, kdy soud uznal, že tato strana není následnickou organizací sovětských komunistů.