Ukrajina likviduje sochy Lenina, stovky ulic a náměstí dostanou nová jména

Leninova socha

Leninova socha Zdroj: CC BY 2.0: Chris Brown via Flickr

Z ukrajinských měst kvapem mizí památníky z dob sovětské éry, zejména sochy bolševického revolucionáře a zakladatele SSSR Vladimira Uljanova-Lenina. O likvidaci sovětského dědictví rozhodl minulý týden ukrajinský parlament navzdory rozhořčeným protestům Moskvy. Radnice ukrajinských měst jsou nyní povinny přejmenovat stovky ulic a náměstí, nová jména dostanou postupně i desítky měst a obcí.

V Charkově v noci na dnešek zmizely dva Leninovy památníky. Už počátkem týdne byly v půldruhamilionovém městě na východě země odstraněny sochy sovětských revolucionářů Serga Ordžonikidzeho, Nikolaje Rudněva a Jakova Sverdlova. Některé z nich ovšem nelikvidoval městský úřad, nýbrž neznámé maskované osoby. Policie podle agentury Interfax jejich jednání nečinně přihlížela.

S dědictvím sovětské minulosti podle ukrajinských médií účtují i obyvatelé měst, která leží bezprostředně při linii bojů v Donbasu. V Kramatorsku, který ukrajinská armáda zbavila povstalců loni v létě, strhli Leninův pomník ve čtvrtek. O den později se poroučel Lenin ve městě Stanycja Luhanska, které leží přímo na palebné linii. Železná Leninova socha tam prý byla jediným objektem, který jako zázrakem ušel ostřelování.

Podle zprávy ukrajinského listu Segodňa byl povalen dokonce i Lenin ve městě Novoazovsku na jihu Doněcké oblasti, které ovládají separatisté. Sochu ve středu z podstavce strhli proukrajinští aktivisté, ale následující den ji na místo znovu postavili stoupenci doněcké „lidové republiky“.

Sochy Lenina začali Ukrajinci likvidovat už během protestů v Kyjevě koncem roku 2013 (archivní foto z prosince 2013)Sochy Lenina začali Ukrajinci likvidovat už během protestů v Kyjevě koncem roku 2013 (archivní foto z prosince 2013) | CTKSochy Lenina začali Ukrajinci likvidovat už během protestů v Kyjevě koncem roku 2013 (archivní foto z prosince 2013)