Ukrajina potřebuje sedm miliard dolarů měsíčně. Česko si upevnilo vojenské vazby na USA

Ukrajinský stát potřebuje sedm miliard dolarů měsíčně, aby vydržel do léta, vzkázal ve čtvrtek Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (na snímku).

Ukrajinský stát potřebuje sedm miliard dolarů měsíčně, aby vydržel do léta, vzkázal ve čtvrtek Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (na snímku). Zdroj: e15.cz

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se ve Washingtonu domluvila s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem na prohlubování vojenské spolupráce mezi USA a Českou republikou.
The Boring Company Elona Muska získala od investorů 675 milionů dolarů na budování vysokorychlostních podzemních tunelů.
Elon Musk také opět naznačil, že plánuje převzít společnost Twitter. Prý si na její nákup zajistil 46,5 miliardy dolarů.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Černochová jednala ve Washingtonu o obranné spolupráci

Česká republika prohloubí své vojenské vazby se Spojenými státy. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její americký protějšek Lloyd Austin si na svém včerejším setkání ve Washingtonu potvrdili zájem uzavřít vzájemnou obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Bavili se také o modernizaci české armády, nákupech vrtulníků a stíhaček. Ministři zároveň podepsali smlouvu o spolupráci mezi českým a americkým zbrojním průmyslem, kterou připravil již předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO). Podle Černochové bude smlouva platná deset let a jejím účelem je zajistit, aby podniky z jednoho státu, které chtějí dodávat vojenský materiál do druhého, nebyly diskriminovány. 

Ukrajina bez pomoci do léta nevydrží, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sdělil Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a Světové bance, že jeho země potřebuje finanční podporu ve výši sedm miliard dolarů, asi 157 miliard korun měsíčně, aby do léta zvládla fungovat. Vyzval také světovou komunitu k bezodkladnému vyloučení Ruska ze všech mezinárodních finančních institucí včetně MMF a Světové banky. Generální ředitelka MMF Kristalina Georgievová následně uvedla, že jí řízená instituce je schopna okamžitě zajistit Ukrajině požadovanou pomoc na první dva měsíce. Světová banka odhaduje, že ruská invaze na Ukrajinu dosud způsobila v zemi škody v hodnotě kolem šedesáti miliard dolarů.   

Z trhů a burz 

Akcie v USA zlevnily, Fed naznačil zvyšování sazeb

Americké trhy ve čtvrtek poklesly. Index Dow Jones se snížil o 1,05 procenta. S&P 500 oslabil o 1,48 procenta a Nasdaq Composite odepsal 2,07 procenta. Investoři se zřejmě obávají agresivního utahování měnové politiky, které včera naznačil šéf Fedu Jerome Powell. Americká centrální banka by měla zvednout úrokové sazby o půl procentního bodu už na svém příštím zasedání 3. a 4. května. Burzy s cennými papíry v západní Evropě převážně posilovaly. Nejvíce vyrostl francouzský benchmark CAC 40, jenž zpevnil o 1,36 procenta. Ve výrazném zisku uzavřel též německý DAX (+0,98 procenta) a celoevropský STOXX Europe 600 (+0,32 procenta).      

Muskova firma získala peníze na budování tunelů

Společnost The Boring Company, kterou založil nejbohatší muž světa Elon Musk, ve čtvrtek oznámila, že získala od investorů 675 milionů dolarů, zhruba 15,2 miliardy korun. Firma hodlá tyto prostředky použít na vybudování dopravního systému Loop, který má zajistit vysokorychlostní přepravu pasažérů a zboží podzemními tunely. Nová investice ohodnocuje The Boring Company na 5,7 miliardy dolarů. Musk včera vzbudil pozornost médií také prohlášením, že si zajistil 46,5 miliardy dolarů na nákup společnosti Twitter. Má tedy zjevně opravdu v úmyslu převzít populární sociální síť, napsal k tomu deník The Washington Post.

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

Stane se dnes

  • Premiéři pobaltských republik Litvy, Lotyšska a Estonska budou jednat v Rize o posílení bezpečnosti, energetice a o sankcích vůči Moskvě kvůli ruské agresi na Ukrajině. 
  • Vyjdou předběžné zprávy o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně a USA za duben.
  • Eurostat zveřejní také zprávu o vládním dluhu zemí Evropské unie v poměru k hrubému domácímu produktu za loňský rok.