Ukrajina si stěžuje na ruské sankce. Export alkoholu a cukrovinek do Ruska se téměř zastavil

Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ctk/AP

Ukrajina
Ukrajina
3
Fotogalerie

Kvůli restrikcím Ruska na dovoz piva, vodky, džusů, tapet a cukrovinek podala Ukrajina stížnost u Světové obchodní organizace (WTO). Ve třetím obchodním sporu na půdě WTO Kyjev obvinil Moskvu z obchodních praktik odporujících pravidlům této organizace, sdělilo ministerstvo hospodářství.

"V důsledku restrikcí se vývoz těchto produktů do Ruska prakticky zastavil," uvádí se v prohlášením, z něhož čerpala agentura Reuters. Kyjev ve stížnosti uvádí, že vývoz cukrovinek se propadl ze 482 milionů dolarů (10,5 miliardy korun) v roce 2013 na asi 665 tisíc dolarů v prvním pololetí 2017. Vývoz džusů do Ruska se snížil ze 72 milionů dolarů na 400 tisíc.

Restrikce Ruska na dovoz ukrajinských výrobků nebyly podloženy ruskými zákony. Zákaz dovozu cukrovinek údajně následoval po inspekci výrobních závodů v ukrajinském vlastnictví na území Ruska, která se uskutečnila za asistence ruské konkurenční firmy. Přestože inspektoři závěrečnou zprávu nepodepsali, zákaz v platnost vešel. A co se týče džusů, celní úřady prý jednoduše přelepily nápis "dovoz povolen".

Opatření Moskvy se dotýká ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který patří k nejbohatším lidem na Ukrajině. V 90. letech ovládl několik cukrářských závodů a čokoládoven a všechny je spojil do holdingu Rošen. Název vznikl z jeho jména - Porošenko. Před krizí činily roční prodeje podniku 1,2 miliardy dolarů (přes 26 miliard korun. Po zvolení prezidentem v roce 2014 Porošenko přislíbil holding prodat, ale zatím k tomu nedošlo.

Po vypuknutí konfliktu v roce 2014 se na WTO obrátily s bilaterálními spory jak Rusko, tak Ukrajina. Loni v září Kyjev vznesl stížnost ohledně restrikcí, které Moskva zavedla na tranzitní nákladní dopravu. Rusko si zase letos v květnu na Ukrajinu stěžovalo, že z její strany čelí velkému množství omezení, zákazů, požadavků a procedur. Údajná porušení obchodních pravidel podle Moskvy ovlivňují obchod se zbožím a službami, ale také tranzit.

V nynější stížnosti Ukrajina tvrdí, že Rusko porušilo podmínky členství ve WTO a dohody WTO o technických překážkách obchodu, zdravotních standardech a usnadnění obchodu.