Ukrajina zavedla sankce proti ruským aerolinkám

Airbus aerolinek Aeroflot

Airbus aerolinek Aeroflot Zdroj: CC BY-SA 2.0: Axel Schwenke

Ukrajina dnes zavedla sankce proti hlavním ruským leteckým společnostem, které využívají k tranzitu ukrajinský vzdušný prostor. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na ukrajinské ministerstvo dopravy. Letecké společnosti Aeroflot a Transaero musejí napříště žádat o zvláštní povolení pro každý jednotlivý přelet. Sankce vstupují v platnost dnes večer.

„Speciální režim“ ukrajinských úřadů zasáhne spoje ruských leteckých společností do Bulharska, Izraele, Turecka, Egypta a Řecka, uvedlo ukrajinské ministerstvo. Krok zdůvodnilo tím, že ruské aerolinky porušují letová pravidla při využívání koridorů nad anektovaným Krymem.

Jejich využívání podle ukrajinského ministerstva reguluje Kyjev, který vzdušný prostor nad Krymem formálně pro letový prostor uzavřel. Rusko ho ale po okupaci poloostrova volně využívá. Tento fakt podle ukrajinské vlády zpochybňuje úroveň letové bezpečnosti ruských společností, a proto je nezbytné jejich přelety přes Ukrajinu podřídit speciálnímu režimu.

Podle vedení Aeroflotu, největší ruské letecké společnosti, už oficiální vyrozumění o faktickém zákazu přeletů přes Ukrajinu do Moskvy přišlo. Následky ale údajně dramatické nebudou, protože aerolinky už od poloviny července letecké koridory vedoucí přes Ukrajinu nevyužívají.

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon, který zmocňuje Radu národní bezpečnosti a obrany k zavedení sankcí proti desítkám ruských jednotlivců a firem. Mezi zhruba třicítkou sankčních opatření, k nimž je bezpečnostní rada zákonem zmocněna, je i zákaz přeletů ruských letounů nad ukrajinským územím.