Ukrajinci pašovali na Slovensko cigarety "metrem"

cigarety, tabák

cigarety, tabák

Slovenská policie spolu s celníky odhalila pod hranicí Slovenska a Ukrajiny tunel dlouhý 700 metrů. Tunelem projížděl vláček, krerý dokázal přepravit desítky tisíc kartónů cigaret. Policie nevylučuje, že tunelem mohli na Slovensko přijíždět ilelegální přistěhovalci.

Na slovensko-ukrajinské hranici fungoval minimálně rok 700 metrů dlouhý tunel, kterým se pašovaly tabákové výrobky a údajně i lidé.

„Tunel mezi Vyšným a Nižným Nemeckým a ukrajinským Užhorodem je v hloubce asi šest metrů, uvedl pro server sme.sk ministr vnitra Robert Kaliňák. Východ z tunelu ústí do oploceného areálu, z kterého se kontraband rozvážel v kamiónech dál na Slovensko. Na ukrajinské straně tunel vychází ze sklepa rodiného domu.

„Jde o případ jako vystřižený z filmů o mexicko-americké hranici,“ uvedl pro Sme slovenský ministr financií Peter Kažimír. Při zásahu policisté zajistili 13 tisíc kartonů cigaret. Podle odhadů ministra za dobu, kdy byl tunel v provozu mohlo dojít k daňovému úniku padesát milionů eur - jen na spotřební dani z tabáku. Odhalení je výsledkem práce speciální policejně finanční jednotky Daňová kobra.

Tunel je podle expertů technicky naprosto dokonalý a podle Kaliňáka policie v Evropě nic podobného zatím neodhalila. Je vybudován profesionální razicí technikou a má výstuž.