Ukrajinská armáda dál postupuje, její tankové kolony dobyly Severodoněck

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

V ofenzívě proti proruským ozbrojencům pokračovala ukrajinská armáda, která s nasazením těžkých zbraní postoupila ze severozápadu a jihu k Luhansku. Podle informací místních médií dobyli ukrajinští vojáci město Rubižne a armádní tankové kolony pronikly do strategicky významného Severodoněcku.

Vojáci zablokovali všechny výpadovky ze Severodoněcku a obsadili okolní obce. V Rubižném vojenské jednotky prohledávají střed města, kam prý pronikly bez většího odporu. Většina povstalců, mezi nimi prý velké počty kozáků a Čečenců, před příchodem armády město spěšně opustila.

V samotném Luhansku panuje podle médií velké napětí, vzbouřenci posilují obranná postavení na předměstích v očekávání armádního útoku. Předsunuté vojenské jednotky jsou podle agentury Unian v obci Heorhijivka, která leží tři kilometry jižně od Luhansku. Nedaleko luhanského letiště dnes ukrajinští vojáci palbou z tanků zničili dvě baterie raketometů Grad.

Ukrajinské velení oznámilo, že zaznamenává známky dalšího posilování ruských vojsk v hraničních oblastech. Ruská armáda prý zvyšuje stavy vojáků a těžké techniky v Rostovské, Belgorodské a Brjanské oblasti a na Krymu. Podle západních zdrojů se stavy ruských vojáků na hranicích s Ukrajinou pohybují kolem 12 tisíc mužů.