Ukrajinská armáda zahájila ofenzivu u Mariupolu

Ukrajinské jednotky u Mariupolu

Ukrajinské jednotky u Mariupolu Zdroj: ctk/ap

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že zahájila ofenzivu proti proruským separatistům u východoukrajinského přístavu Mariupolu. Povstalci naopak prohlásili, že se jim podařilo zcela obklíčit vládní jednotky v oblasti strategického města Debalceve. Dělostřelectvo separatistů podle Kyjeva zasáhlo město Kramatorsk, kde zahynulo jedenáct lidí.

Obě strany konfliktu se zřetelně snaží získat maximální část území, aby si zajistily co nejsilnější pozici před plánovaným středečním summitem o ukrajinské krizi v běloruské metropoli Minsku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil separatisty z útoku na armádní velitelství a přilehlou obytnou čtvrť, při němž podle něj v Kramatorsku utrpělo zranění mnoho vojáků i civilistů. Místní prokyjevské úřady uvedly, že zahynulo nejméně 11 lidí a 15 jich bylo zraněno.

Armáda hlásí postup na východ

Povstalci bojující s Kyjevem nicméně popřeli, že by nějaké střely na Kramatorsk vypálili, informovala agentura Reuters. „Neprovedli jsme žádné útoky žádným druhem zbraně namířené proti Kramatorsku,“ citovala agentura RIA Novosti představitele v ústředí rebelů v Doněcku.

Azovský prapor, který se účastní střetů v oblasti Mariupolu, dnes na sociálních sítích sdělil, že se mu podařilo dobýt několik vesnic severovýchodně od zmíněného důležitého přístavního města a zatlačit rebely blíž k ruské hranici.

Podle polních velitelů se hranice fronty posunula na čáru Šyrokyne - Kominternove - Pavlopil. Vládní jednotky tak údajně zatlačily povstalce zhruba 15 kilometrů východně od Mariupolu ve snaze zamezit ostřelování města.

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany uvedla, že její šéf Oleksandr Turčynov „je poblíž Mariupolu, kde jednotky Národní gardy prolomily nepřátelskou obranu a přešly do ofenzivy“.

Mluvčí povstalců informace o ústupu odmítá

Mluvčí ministerstva obrany proruské samozvané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin to ale odmítl s tím, že boje v regionu pokračují a povstalci neustoupili.

Basurin již v pondělí večer prohlásil, že separatisté zcela obklíčili vládní oddíly bránící se v centru důležité železniční a silniční křižovatky Debalceve a v jejím bezprostředním okolí. Povstalci tvrdí, že město, o něž sváděli s vládními jednotkami bitvu posledních několik týdnů, odřízli od klíčové dopravní komunikace. Podle Kyjeva se ale o příjezdovou silnici stále bojuje.

V Debalceve zůstávají tisíce civilistů

Ruská agentura TASS dnes napsala, že podle OSN zůstává ve městě Debalceve, které je bez dodávek elektřiny a vody, asi 5000 civilistů, převážně rodiny s dětmi a senioři.

V Minsku se mají ve středu sejít vůdci Ukrajiny, Ruska, Francie a Německa k jednáním o ukončení bojů na východní Ukrajině. Summit dnes v hlavním městě Běloruska připravují představitelé Ruska, Ukrajiny a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), zastoupeni mají být i povstalci.