Ukrajinská vláda může na Rusko uvalit obchodní embargo

Jednání ukrajinského parlamentu

Jednání ukrajinského parlamentu Zdroj: CTK

Ukrajinský parlament dnes poskytl vládě mandát uvalit na Rusko obchodní embargo. Je to reakce na rozhodnutí Moskvy, která před týdnem ohlásila, že počínaje 1. lednem pozastavuje dosavadní dohodu o volném obchodu s Ukrajinou. Ve stejný den přitom vstupuje v platnost ukrajinská dohoda o volném obchodu s Evropskou unií.

Příslušný zákon, který opravňuje ukrajinskou vládu vyhlásit embargo, podpořilo podle agentury Reuters 291 poslanců ze 450členného parlamentu. Norma vstoupí v platnost poté, co ji podepíše prezident Petro Porošenko.

Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem jsou dlouhodobě vyostřené, jádrem sporu je odklon Ukrajiny od Ruska a ukrajinské sbližování s EU. Moskva v minulosti opakovaně vyjádřila obavy, že dohoda Ukrajiny s EU bude mít negativní dopady na ruské hospodářství, a pohrozila proto zavedením obchodních restrikcí vůči Kyjevu.

Před týdnem pak ruský prezident Vladimir Putin dekretem nařídil pozastavit dosavadní dohodu o volném obchodu s Ukrajinou. Moskva se obává, že by ukrajinsko-unijní ujednání mohlo vést k zaplavení ruského trhu evropským zbožím, pokud by Rusko nepřijalo žádná ochranná opatření.