Ukrajinská vládní krize brzdí finanční pomoc MMF

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jaresková měla včera v Kyjevě nepopulární úlohu zvěstovatele špatné zprávy

Ukrajinská ministryně financí Natalija Jaresková měla včera v Kyjevě nepopulární úlohu zvěstovatele špatné zprávy Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond pozastavil vyplácení finanční pomoci Ukrajině do té doby, než se vyjasní, zda současná vláda přežije probíhající politickou krizi. Oznámila to ukrajinská ministryně financí Natalija Jaresková.

Kyjevská vláda je destabilizovaná náhlou rezignací ministra hospodářství a obchodu Aivarase Abromavičiuse. Ministr minulý týden oznámil, že nehodlá krýt korupci na nejvyšších místech a nechce sloužit jako loutka oligarchů. Obvinil dokonce blízkého spolupracovníka prezidenta Petra Porošenka, že se snaží zmocnit kontroly nad jeho ministerstvem.

„MMF je nepolitickou institucí,“ řekla Jaresková v pořadu ukrajinské televize ICTV. „Bude ale čekat do té doby, než se vyjasní, kdo bude mít v naší zemi výkonnou moc a zda převezme závazky, díky nimž nám MMF již poskytl 6,7 miliardy amerických dolarů. MMF tyto prostředky může vyplatit i jiné vládě, ta ale musí převzít odpovědnost za plnění podmínek, jež jsme přijali před rokem,“ dodala.

Ministerská rošáda

Slabá podpora vlády nynějšího premiéra Arsenije Jaceňuka podle pozorovatelů povede k výměně některých ministrů, v polovině února by mělo dojít na hlasování o důvěře vládě.

Znepokojení nad odchodem Abromavičiuse vyjádřila také šéfka MMF Christine Lagardeová, o žádných dopadech rezignace na program finanční podpory se ale nezmínila. Ukrajina čeká na další dávku peněz od MMF ze slíbeného balíku 40 miliard dolarů od loňského října. Podmínkou ovšem je, že vláda bude reformovat ekonomiku, aby byla konkurenceschopnější a transparentnější. Dosavadní postup vlády považuje Západ za hluboce neuspokojivý.

Kyjev dlouhodobě čelí kritice evropských institucí, znepokojení nad všudypřítomnou korupcí vyjádřil také viceprezident USA Joe Biden. Neschopnost vlády zavést nutné reformy už způsobila odklad vyplacení třetí splátky ze slíbené pomoci, a to 1,7 miliardy dolarů.