Ukrajinské vládní síly obsadily Mariupol, zatlačují rebely

Ukrajinští vojáci

Ukrajinští vojáci Zdroj: CTK

Ukrajinské ozbrojené síly dnes ovládly přístavní město Mariupol a tamním proruským separatistům přitom způsobily značné ztráty. Podle ukrajinských médií o tom na Facebooku informoval ministr vnitra Arsen Avakov.

„Operace začala ráno v 04:50 (03:50 SELČ). Pokračuje podle plánu. Všechny klíčové opěrné body teroristů jsou nyní pod kontrolou,“ oznámil nejprve ministr. O něco později pak napsal, že v 06:34 byla na městské radnici vztyčena ukrajinská vlajka.

Bez upřesnění rovněž sdělil, že ztráty „teroristů“ jsou vysoké, zatímco na straně jednotek zapojených do „protiteroristické operace“ jsou jen dva zranění.

V Mariupolu byly vysazeny speciální vládní jednotky

Do akce v centru Mariupolu, které je odříznuto, byly nasazeny oddíly Národní gardy a speciální jednotky ministerstva vnitra. Podle zprávy Národní gardy, kterou cituje agentura ITAR-TASS, jsou na straně vládních sil zraněni čtyři bojovníci, z toho jeden těžce.

Agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na místní zdroje informovala, že příslušníci 79. samostatné výsadkové brigády, kteří se účastní vojenské operace proti separatistům na východě Ukrajiny, padli do léčky rebelů. Dva vojáci prý zemřeli a 21 dalších utrpělo zranění.

Informace o bojích se rozcházejí

Nejasné je, kde ke střetu došlo. Některé zdroje uvádějí, že se boj odehrál u Slavjanska v Doněcké oblasti. Podle jiných to bylo na hranici mezi Doněckou a Rostovskou oblastí.

Vojenský analytik Dmytro Tymčuk, který vede skupinu, jež si říká Informační odboj, dnes na Facebooku napsal, že jednotky „protiteroristické operace“ při bojích zničily nebo vyřadily dva tanky a tři obrněné transportéry a několik nákladních aut v rukou povstalců. O život ale přišli čtyři příslušníci ozbrojených sil a 31 bylo zraněno.