UNHCR: Dohodu s Ankarou odmítáme, nevozíme migranty do sběrných táborů

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos

Migranti připlouvají k řeckému ostrovu Lesbos Zdroj: ctk/ap

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) oznámil, že běžence připlouvající na řecký ostrov Lesbos z Turecka přestane převážet do přijímacích zařízení, která označil za "zadržovací centra". Podle úřadu pak běženci nemají zajištěnou svobodu pohybu. UNHCR tak chce demonstrovat nesouhlas s dohodou mezi EU a Tureckem o vracení migrantů, která začala platit v neděli, uvedla agentura Reuters.

Podle uzavřené dohody mají být běženci, kteří v Řecku nepodají žádost o azyl nebo jejichž žádost nebude kladně vyřízena, vráceni do Turecka. EU má za to přijmout stejný počet lidí s nárokem na azyl z Turecka. Dohoda konkrétně zmiňuje účast UNHCR na realizaci tohoto ujednání. Představitelé OSN v Ženevě ale podle Reuters tvrdí, že tuto věc s nimi nikdo předem nekonzultoval.

Podle úřadu OSN se dohoda začala uplatňovat předčasně, neboť Řecko nemá fungující systém vyhodnocování žádostí o azyl na žádném ze svých ostrovů a nemá dostatečné ani adekvátní ubytovací kapacity pro žadatele o azyl. V Řecku je nyní na 52 tisíc uprchlíků, kteří se tam začali hromadit, když asi před měsícem země na takzvané balkánské trase omezily průchod běženců přes své území dál do západní Evropy.

„Podle nových předpisů se takzvané hotspoty nyní staly zadržovacími centry,“ uvedla mluvčí UNHCR Melissa Flemingová. „V důsledku toho a v souladu s politikou UNHCR odmítající povinné zadržování jsme pozastavili některé své aktivity ve všech uzavřených střediscích na ostrově,“ dodala.

Řecká pobřežní stráž v řeckých pobřežních vodách zadržela 127 migrantů, většinou Pákistánců

Mluvčí upřesnila, že UNHCR bude pokračovat ve své práci na pobřeží a v přístavu Lesbos a „spolu s dobrovolníky bude dál pomáhat zachraňovat životy“.

Příliv uprchlíků z Turecka do Řecka se od pondělí mírně snížil. Podle řeckého krizového štábu připlulo od pondělního do úterního rána z tureckého pobřeží na řecké ostrovy v Egejském moři kolem 600 migrantů. O den dříve to bylo za stejnou dobu 1662 lidí.

Řecká pobřežní stráž dnes také ještě na moři, v řeckých pobřežních vodách, zadržela 127 migrantů, většinou Pákistánců, které odvezla do hotspotu v Morii na Lesbu. Podle pětadvacetiletého Syřana, který člun s uprchlíky řídil, se jejich loď snažila ještě v pobřežních vodách Turecka neúspěšně zastavit turecká pobřežní stráž.