Unijní trest kvůli těžbě u hranic s Českem odporuje polské ústavě, rozhodl soud ve Varšavě

Finanční tresty, jež Polsku v souvislosti s pokračováním těžby v dole Turów nedaleko hranic s Českem uložil Soudní dvůr EU, jsou v rozporu s polskou ústavou. K takovému závěru dospěl polský ústavní soud. Jeho verdikt patrně vyostří letité spory mezi Evropskou komisí a Varšavou.

Ústavní soud dal votázce postihů v případě Turówa a případu disciplinární komory nejvyššího soudu za pravdu bývalému polskému generálnímu prokurátorovi a ministrovi spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi.

Ústavní soud naopak nevyhověl žádosti předsedy polského Sejmu, dolní komory parlamentu, aby rozhodnutí odložil do doby, než se ke sporu vyjádří poslanci, píše portál prawo.pl.

Po říjnových volbách ztratila v polském parlamentu většinu strana Právo a spravedlnost. Mnozí právní experti ale tvrdí, že na osazenstvo ústavního soudu má strana Právo a spravedlnost stále značný vliv. Soud už předloni došel k závěru, že některé články základních smluv o EU odporují polské ústavě. Nadřazenost unijního práva nad národním je přitom jedním ze základních pravidel fungování evropského bloku.

Unijní soud české žalobě vyhověl

Česko předloni v únoru kvůli rozšíření těžby v Turówě zažalovalo Polsko u Soudního dvora EU. Generální advokát Soudního dvora EU dal české žalobě loni v únoru za pravdu. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí.

Soudní dvůr EU rozhodl v květnu 2021, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów. Polsko to odmítlo a Soudní dvůr EU mu v září 2021 vyměřil pokutu půl milionu eur denně za to, že těžbu nezastavilo. Loni v únoru nakonec společné jednání obou zemí vyústilo v podpis česko-polské dohody o řešení vlivu těžby v dole Turów. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur a Česko stáhlo žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU.

Kvůli tomu, že Polsko nepřestalo uplatňovat předpisy ohledně pravomocí disciplinární komory nejvyššího soudu vůči soudcům, mu předloni v říjnu Soudní dvůr EU vyměřil pokutu ve výši milionu eur denně. Letos na jaře ji snížil na polovinu. V červnu pak unijní soud rozhodl, že předpisy z roku 2019 týkající se mj. disciplinární komory porušují právo EU. Televize TVN24 uvádí, že pokuta pro Polsko dosáhla více než 500 milionů eur. Letos v červenci disciplinární komora zanikla.