PPF zvyšuje podíl v polské síti výdejních boxů InPost, už má více než pětinu

Výdejní box InPost

Výdejní box InPost Zdroj: profimedia.cz

Skupina PPF získá od společnosti Advent International další pětiprocentní podíl v polské společnosti InPost, která provozuje samoobslužné schránky pro vyzvednutí zboží a logistická centra pro internetové obchody zejména v západní Evropě. Podíl PPF v InPostu se tak zvyšuje na 21,71 procenta, oznámila skupina.

Cena činila 10,50 eura za akcii, tedy 255,70 koruny za akcii. Advent International navíc souhlasila s tím, že poskytne PPF opci na nákup dalšího desetiprocentního podílu. Tato opce nahrazuje stávající opci, kterou skupina PPF oznámila letos 26. května.

PPF transakcí posiluje své postavení druhého největšího akcionáře společnosti, největším podílníkem zůstává i po prodeji akcií Advent International.

„Od doby, kdy se PPF stala akcionářem InPostu, společnost úspěšně pokračuje v dalším rozvoji svého byznysu a vykazuje pozitivní finanční výsledky... Pevně věříme ve strategii její celoevropské expanze a oceňujeme úsilí managementu InPostu o udržitelný dlouhodobý růst,“ uvedl šéf investic PPF Didier Stoessel.

InPost, kótovaná na burze Euronext v Amsterdamu, nyní působí vedle svého domovského trhu v Polsku také v osmi západoevropských zemích, včetně Francie a Velké Británie. Spravuje přibližně 33 tisíc samoobslužných výdejních schránek pro zákazníky e-shopů a v rámci logistických řešení buduje centra pro skladování a distribuce zásilek, jejichž služby poskytuje internetovým obchodníkům.

„Za letošní rok se očekává, že InPostu vzrostou tržby meziročně o 36,5 procenta, zatímco příští rok by to mělo být o pětinu,“ řekl analytik XTB Tomáš Cverna.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. V oblasti e-commerce drží podíly také ve srovnavači cen Heureka a dále ve skupině FAST ČR, v obou případech spolupracuje s EC Investments Daniela Křetínského a Patrika Tkáče.