Uruguay před rokem legalizovala konopí

Uruguay schválila úplnou legalizaci marihuany jako první stát na světě.

Uruguay schválila úplnou legalizaci marihuany jako první stát na světě. Zdroj: CTK

Omamné účinky konopí (marihuany) jsou lidstvu známy nejméně po několik tisíciletí. Zmiňují se o něm indické védy, čínské lékařské spisy či řecký historik Hérodotos. Ten zmiňuje zvyk Skythů házet semena konopí na rozpálené kameny v jakési obdobě parní lázně. „Skythové pak, jsouce těmito výpary velice potěšeni, vyjí jako vlkové,“ píše otec historie.

V Evropě se konopí těšilo od 19. století pozornosti některých umělců, jeho užívání popisuje například irský básník William Butler Yeats nebo v Praze žijící spisovatel Gustav Meyrink.

Ve 20. letech minulého století jistí Američané dospěli k závěru, že kouření konopí vede k agresivitě a celkovému úpadku osobnosti. Boj proti němu byl veden s podobnou vervou, jako boj proti alkoholu v době prohibice.

Masovější užívání na Západě začíná s příchodem hnutí hippies v 60. letech 20. století. Od té doby se mnoho aktivistů snažilo marihuanu zbavit nálepky nebezpečné drogy, ale většinová společnost se tomu zuby nehty bránila.

Jedním z konopně nejpřívětivějších států bylo dlouho Nizozemsko, které tolerovalo kouření marihuany v takzvaných coffee shopech, v nichž se droga směla i prodávat.

Teprve v roce 2012 americký stát Colorado jako první legalizoval rekreační užívání konopí. Jihoamerická země Uruguay ovšem zašla ještě dále, když před rokem povolila nejen jeho užívání, ale i produkci a prodej. Stát si nicméně nárokuje jistou regulaci a kontrolu. Uživatelé se například musí registrovat a měsíčně mají povoleno koupit nejvýše 40 gramů na osobu. Konopí se také nesmí prodávat cizincům, ani převážet za hranice země.

Legalizace konopíLegalizace konopí|CTK