USA a EU dokončují případné další sankce proti Rusku

Ruský rubl a americký cent

Ruský rubl a americký cent Zdroj: William Neuheisel via Flickr (CC BY 2.0)

Spojené státy a Evropská unie dokončují přípravu případných dalších sankcí proti Rusku. Tato opatření by se mohla uplatnit, pokud Moskva povede další vojenské akce na Ukrajině. S odvoláním na americké vládní představitele a evropské diplomaty to uvedla stanice CNN. Zdroje zdůraznily, že dosud o zavedení dalších sankcí ale nebylo rozhodnuto.

Nové boje na Ukrajině v uplynulém týdnu oživily diskuse o dodatečných sankcích, ale boje ustaly dříve, než se rozhodlo o jejich zavedení. Připravené nové sankce zahrnují především bojkot dalších osob a firem a větší tlak na sektor financí, energetiky a obrany Ruska.

USA i EU podmiňují odvolání dosavadních sankcí uplatněním mírové dohody, kterou v únoru v Bělorusku uzavřelo Rusko s představiteli Ukrajiny, Francie a Německa. Dohodu několikrát narušily nové boje, z nichž Západ viní především Rusko a proruské separatisty na východě Ukrajiny.

Také země skupiny vyspělých ekonomik G7 daly v pondělí na závěr summitu v Bavorsku najevo, že jsou připraveny zpřísnit dosavadní protiruské sankce, pokud to bude kvůli situaci na Ukrajině nutné. Americký prezident Barack Obama tam řekl, že protiruské sankce je třeba zachovat a v případě potřeby ještě zesílit, protože podle něj ruské síly stále působí na východní Ukrajině.

Jak Rusy bolí nové sankce