USA a Rusko chtějí co nejrychleji mírovou konferenci k Sýrii

Syrské město Aleppo (ilustrační foto)

Syrské město Aleppo (ilustrační foto) Zdroj: Radek Pavlovic

Ministři zahraničí USA John Kerry a Ruska Sergej Lavrov se shodli na potřebě svolat co nejrychleji syrskou mírovou konferenci. Experti obou velmocí by o její přípravě měli jednat do konce srpna. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval šéf ruské diplomacie po setkání se svým americkým protějškem.

K otázce Sýrie se nedávno vyjádřil ruský prezident Vladimír Putin. Prý neuzavřel žádnou dohodu o omezení podpory syrského prezidenta Bašára Asada výměnou za ekonomické stimuly a vojenskou spolupráci. Reagoval tak na zprávu, že šéf saúdskoarabských tajných služeb princ Bandár bin Sultán takovou nabídku učinil Putinovi při jednání minulý týden v Moskvě. Putin prý žádnou takovou nabídku nedostal.

Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov řekl, že o ničem konkrétním ohledně vojenské spolupráce se nehovořilo. Zmíněná schůzka se prý nezabývala žádnými podrobnostmi. „Bylo to velmi zajímavé setkání, která mělo filozofický charakter,“ poznamenal Ušakov. Putin a princ Bandár podle něj dali najevo stejnou míru znepokojení nad konfliktem v Sýrii.

Rusko podporuje syrský režim proti povstalcům, kteří usilují o svržení Asada, jak poskytováním zbraní, tak diplomaticky. Brání například akcím, jež by ve vztahu k Sýrii mohla podniknout Rada bezpečnosti OSN.