USA jedou v rozpočtovém provizoriu, nový rozpočet schválí, až nastoupí Trump

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Protesty proti zvolení Trumpa
Protesty proti zvolení Trumpa
7
Fotogalerie

Americký Kongres se sejde tento týden, aby projednal zákon o financování státních úřadů, který vyprší v prosinci. Po nečekaném vítězství svého kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách republikáni přehodnotili svůj původní plán.

Původně chtěli republikáni dosáhnout do konce roku kompromisu s demokraty o podobě nového rozpočtu. Teď pravděpodobně přijdou s dalším provizorním řešením, které potrvá do inaugurace nové hlavy státu, napsala dnes agentura Reuters.

Financování americké státní správy od 1. října funguje na základě dočasného rozpočtu, jehož platnost vyprší 9. prosince. Vzhledem ke stranickým rozporům v Kongresu se už několikrát v posledních letech nepodařilo schválit zákon o financování statní správy ve stanovené lhůtě, což mělo za důsledek dočasná řešení. V roce 2013 se kvůli rozporům ohledně financování na více než dva týdny uzavřela většina amerických státních úřadů.

Před volbami se očekávalo, že republikáni dosáhnou do Vánoc ohledně zákona kompromisu s demokraty a prezidentem Barackem Obamou. Po volbách se však politické těžiště přesunulo ve prospěch republikánů, a tak nový zákon před koncem roku pravděpodobně schválen nebude, míní Reuters.


source: tradingeconomics.com

Očekává se, že republikáni navrhnou další dočasné řešení, které by trvalo minimálně do začátku příštího roku, kdy budou mít kontrolu nad Kongresem i Bílým domem.

Na vypracování dočasného zákona ovšem budou zákonodárci mít málo času. Sejdou se tento týden, ale koncem listopadu je volno na Den díkůvzdání a 17. prosince se zasedání Kongresu kvůli svátkům odročí. Nový Kongres se sejde v lednu a v Senátu, který bude víc rozdělen než před volbami, nebude mít ani jedna strana dostatek hlasů potřebných na to, aby s legislativou pohnula.