USA kritizovaly Rusko za neúčast v jaderném summitu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

Spojené státy kritizovaly Moskvu za neúčast na summitu o jaderné bezpečnosti, který se sejde v příštích dnech ve Washingtonu za účasti více než 50 zemí. Bezpečnostní poradce Bílého domu Ben Rhodes v úterý prohlásil, že Rusko svým rozhodnutím "izolovalo sama sebe".

Summit, jehož se za Českou republiku zúčastní premiér Bohuslav Sobotka, sezval prezident Barack Obama s cílem posílit bezpečnost při zacházení s jaderným materiálem a minimalizovat možnost, že se dostane do nepovolaných rukou. Podle sdělení Bílého domu se na summitu hodlá 17 států zavázat, že zvýší bezpečnost uskladnění štěpného materiálu.

Ruský prezident Vladimir Putin, vládce jedné z nejsilnějších jaderných mocností, ale do Washingtonu nepřijede. „Rozhodnutí Ruska nevyslat na summit vysokou delegaci je pro tuto zemi především zmařenou příležitostí,“ řekl Rhodes novinářům. USA a Rusko sice dál spolupracují v otázkách zajištění jaderné bezpečnosti, „neúčastí na washingtonském summitu ale Moskva izoluje sebe sama,“ dodal Obamův poradce.

neúčastí na washingtonském summitu Moskva izoluje sebe sama


Neúčast Putina na summitu ve Washingtonu v době vyostřených rusko-amerických vztahů vysvětlila Moskva mlhavě. Podle ministerské mluvčí Marije Zacharovové summit nepřijme tak zásadní rozhodnutí, která by vyžadovala účast hlav státu.

Rusku prý rovněž vadí, že summit si osobuje právo „úkolovat“ takové organizace, jako je Mezinárodní agentura pro atomovou energii, OSN nebo Interpol. Rusko to považuje za „vnější vměšování do činnosti kompetentních mezinárodních struktur,“ řekla mluvčí.