USA mají po hurikánu nový problém: dochází benzin

Na některých místech v USA dochází benzin

Na některých místech v USA dochází benzin Zdroj: profimedia.cz

Na východním pobřeží Spojených států zasaženém bouří Sandy na mnoha místech dochází benzin. Řidiči dlouho hledají čerpací stanice, které ještě mají pohonné hmoty. U takových pump se pak tvoří i několikahodinové fronty. Firma Eqecat, která se zabývá modelováním ztrát z katastrof pro potřeby pojišťoven, dnes také odhadla, že pojištěné škody z ničivé bouře dosáhnou až 20 miliard dolarů a celkové ekonomické škody se mohou pohybovat kolem 50 miliard dolarů.

Podle televizní stanice ABC News podobné obrázky nejsou nijak výjimečné ve státě New Jersey, který přírodní živel zasáhl nejvíce. Většina čerpacích stanic tam, ale i v New Yorku je zavřená. Lidé přitom benzin nepotřebují jen do automobilů, ale i do generátorů, které jsou pro mnoho z nich kvůli rozsáhlým výpadkům jedinou cestou k elektřině.

„Omlouváme se, ale benzin nemáme,“ stojí například na ceduli u jedné z čerpacích stanic v městské části Queens v New Yorku. Jinde zase vjezd do pumpy blokují nákladní auta. U jedné z mála stanic, kde ještě benzin měli, byly ale v noci na dnešek překvapivě krátké fronty.

Zaměstnanec čerpací stanice podle listu The New York Times řídil zákazníky přesně jako letecký dispečer. „Snažím se jim pomoci, nestojím o žádné šarvátky,“ řekl a vynadal řidiči, který se snažil předbíhat. „Děláme, co je v našich silách,“ prohlásil. Dodal nicméně, že i jim brzy dojde benzin a že začíná být nervózní.

Na některých místech v USA dochází benzinNa některých místech v USA dochází benzin | profimedia.cz

Agentura Reuters uvedla, že během dneška začal benzin docházet i firmám provozujícím taxislužbu. Začaly proto z ulic stahovat vozy, které přitom pro mnoho obyvatel New Yorku představují klíčovou možnost, jak se po městě pohybovat. „Museli jsme dnes odříct hodně objednávek, protože nemáme dostatek paliva,“ uvedl například Joue Balulu z brooklynské společnosti Fone-A-Car.

Problémy ale čekají i lidi, kteří benzin mají. Dopravní situace v New Yorku je nadále napjatá, přestože dnes ve městě částečně obnovilo provoz metro. Na Manhattan, kde mnoho lidí pracuje, se ale často lze dopravit jen automobilem anebo některým z přeplněných autobusů. Radnice navíc zavedla omezení, podle kterého na Manhattan smějí vozy, v nichž sedí nejméně tři lidé. Nařízení platí od dnešního rána, před některými mosty se proto předtím tvořily fronty aut, jejichž řidiči se do města snažili proklouznout ještě předtím, než bude zákaz platit.

Na některých místech v USA dochází benzinNa některých místech v USA dochází benzin | profimedia.cz

, která se tento týden prohnala východem Spojených států, si v zemi vyžádala přes 80 životů a napáchala nezměrné škody. Statisíce lidí na delší dobu připravila o elektřinu a zkomplikovala dopravu. Před USA bouře zpustošila i karibskou oblast.