USA nesouhlasí s prodejem ruských bojových letadel Su-30 Íránu

Ruská stíhačka Su-30

Ruská stíhačka Su-30 Zdroj: ctk/AP

Spojené státy nesouhlasí s prodejem ruských bojových letounů Su-30 Íránu a budou v Radě bezpečnosti OSN kontrakt vetovat. Při slyšení v Senátu amerického Kongresu to dnes podle agentury Reuters uvedl náměstek ministra zahraničí USA Thomas Shannon. Jakýkoli podobný prodej podléhá podle něj schválení RB OSN.

Ruská agentura TASS počátkem roku oznámila, že íránská armáda má zájem o letouny Su-30, moderní ruské protiraketové systémy S-400 a další typy vojenské techniky včetně nejaderných ponorek nebo bojových vrtulníků. Teherán prý tvrdí, že veškeré tyto zbraně mají sloužit výhradně k posílení íránské obrany.

Stroje Su-30 jsou víceúčelové bojové letouny, které ruská armáda zařadila do výzbroje v polovině 90. let minulého století. Letadla operují i v armádách Číny a Indie, cena se pohybuje kolem 40 milionů dolarů.

Shannon dnes v Senátu komentoval i možné dodávky ruských protiraketových systémů Íránu. Připustil, že OSN vývoz těchto zbraní nezakazuje, protože jsou považované za obranné. „Dodávka ruských protiraket by ale destabilizovala situaci v regionu a byla by v rozporu se vším, o co ve vztazích s Íránem usilujeme,“ řekl americký diplomat.