USA prý vyzbrojily syrské rebely přes bulharskou firmu s vazbami na mafii

Syrský povstalec

Syrský povstalec Zdroj: CC BY 2.0: Freedom House; Flickr.com

Pentagon využíval k nákupům zbraní pro syrské rebely bulharskou firmu Alguns, jejíž šéf má vazby na bulharského mafiána přezdívaného Baron. Napsal to americký server Buzzfeed.com. Podle něj USA nepořizovaly zbraně od Bulharů přímo, ale přes řetězec prostředníků, většinou šlo o malé americké firmy založené veterány z armádních a zpravodajských složek. Američané v nákupech stále pokračují, protitankové střely aktuálně shánějí i v Česku.

Bulharská kauza se týká zbrojního kontraktu za 26,7 milionu dolarů (656 milionů korun), který podle Buzzfeed.com před rokem získala menší americká společnost Purple Shovel. Zakázku jí v rámci půlmiliardového programu prezidenta Baracka Obamy na pomoc syrským povstalcům v boji s Islámským státem udělil speciální útvar ministerstva obrany Socom. Ten dohlíží na utajené operace elitních komand v zahraničí.

„Vzhledem k tomu, že Socom dal firmě Purple Shovel za úkol získat pro syrské rebely tisíce v Rusku vyvinutých protitankových střel, pozornost se přirozeně obrátila k Bulharsku. Tato balkánská země patří mezi nejlepší producenty munice ruského typu a je to spojenec NATO. Navíc bulharští zbrojaři často pracují s Američany,“ napsal server.

Podle něj Purple Shovel vedená bývalým seržantem armádní kontrarozvědky Benjaminem Worrellem nenakupovala zbraně přímo. Najala si firmu Regulus Global se sídlem ve Virginii a ta se vzápětí obrátila na neznámou bulharskou společnost Alguns.

Pestrá postava organizovaného zločinu

Alguns byla pro zbrojní obchod naprosto zásadní a podle serveru o jejím angažmá americké úřady věděly. „Méně jasné je to, kolik lidí vědělo, že šéf Alguns a bývalý obchodník se šrotem Alexander Dimitrov po celá léta podnikal s notoricky známou a pestrou figurou bulharského organizovaného zločinu jménem Boyan Petrakiev Borisov, přezdívaného Baron,“ uvedl Buzzfeed.com.

Server citoval obchodníky se zbraněmi, podle nichž Alexander Dimitrov, který jezdí v černém luxusním vozu Maserati, je ve zbrojní branži novým hráčem. Dále upřesnil jeho vazby na Barona. Oba prý spoluvlastnili firmu SIB Metal založenou v roce 2004.

„Petrakiev je známý zločinec s dlouhým trestním rejstříkem,“ řekl komisař Yavor Kolev z bulharského ministerstva vnitra. „Mezi donucovacími orgány je považován za notoricky známého zástupce organizovaného zločinu v Bulharsku,“ dodal Kolev.

Dimitrov a Petrakiev sice ve vyjádření pro Buzzfeed.com připustili, že se znají, nicméně odmítli, že by v současnosti měli cokoli společného, prý se už neviděli řadu let a firma SIB Metal už nefunguje. Petrakiev alis Baron má nyní údajně zájmy v kasinech v Keni.

Buzzfeed.com také popsal údajné hříchy dvou manažerů výše zmíněné firmy Regulus Global. Prezident společnosti Lee Tolleson se podle serveru v roce 2010 zapletl do úplatkářské aféry. Byl jedním z 22 obchodníků obviněných kvůli předražení dodávek zbraní do Gabonu a zaplacení provize agentovi FBI, který se vydával za gabonského úředníka. Obvinění byla ale nakonec stažena.

Ředitel Regulus Globalu William F. Somerindyke zase v roce 2012 vylákal od svého známého z baseballového týmu, zubaře Jamese Nottinghama, 50 tisíc dolarů na investici do již neexistující firmy. Nottingham už své peníze nikdy neviděl. Virginské úřady zjistily, že Somerindyke 12krát porušil zákon o cenných papírech. Porušení pravidel odhalil i finanční regulátor Finra.

Protitankové granáty z Česka

Barack Obama letos v říjnu program na výcvik a vybavení syrských rebelů zrušil. Pentagon místo něj dodává zbraně existujícím povstaleckým jednotkám. Po teroristických útocích v Paříži a San Bernardinu ale tato podpora získala na aktuálnosti.

Purple Shovel je prý stále ve hře. Společnost podle Buzzfeed.com nedávno obeslala obchodníky s nákupním seznamem zbraní, které chce Socom koupit z Bulharska, Srbska a České republiky. Seznam obsahuje stovky granátometů, tisíce protitankových střel, a 45 ruských kulometů. Například z Česka Purple Shovel poptává přes pět tisíc nových protitankových granátů PG 9V RDS.