USA se možná v OSN zdrží při hlasování o embargu proti Kubě

Turisté před americkou ambasádou v Havaně

Turisté před americkou ambasádou v Havaně Zdroj: ctk/ap

Spojené státy možná poprvé nebudou hlasovat proti rezoluci OSN, která odsuzuje hospodářské embargo Washingtonu proti Kubě. Napsala to americká agentura AP s odvoláním na nejmenované americké činitele. Bílý dům prý zvažuje, že se při hlasování zdrží. Předpokládá se, že rezoluce bude navržena během října při schůzi Valného shromáždění OSN.

O americkém postupu podle AP nebylo dosud rozhodnuto, ale sám fakt, že se možnost změny postoje připouští, je krajně neobvyklá. Pamětníci si nedokážou připomenout, že by v dějinách OSN některý stát nehlasoval proti rezoluci, která ho obviňuje. Americká diplomacie by se tak na půdě OSN fakticky postavila proti vlastnímu parlamentu, který navzdory výzvám prezidenta Baracka Obamy odmítá embargo zrušit.

Prezident vyzývá k ukončení 54 let trvající blokády od loňského prosince, kdy oznámil normalizaci diplomatických styků s Kubou. Minulý měsíc byly ve Washingtonu a v Havaně znovu otevřeny ambasády.

Opakovaný návrh rezoluce

V newyorském sídle se očekává, že Kuba stejně jako pokaždé v uplynulých letech navrhne rezoluci, která bude embargo kritizovat a požadovat jeho zrušení. V každém z hlasování o nezávazné rezoluci Kuba svůj návrh prosadila, loni zdrcujícím poměrem hlasů 188 ku dvěma, když Spojené státy podpořil jen Izrael. Havana vždy výsledek oslavuje jako důkaz americké izolace.

USA prý zvažují možnost, že se hlasování zdrží, budou-li vypuštěny příkré protiamerické formulace. Američtí diplomaté jsou prý ochotni s Kubánci či jinými partnery o znění rezoluce jednat, což se nikdy v minulosti nestalo.