USA stále drží pod pokličkou materiály k vyšetřování útoků

George W. Bush sice vydal paměti, jeho výpověď kvůli 11. září 2001 je ale stále tajná

George W. Bush sice vydal paměti, jeho výpověď kvůli 11. září 2001 je ale stále tajná Zdroj: ctk

Deset let po nejmasivnějším teroristickém zásahu ve Spojených státech zůstává většina podkladů k vyšetřování zapečetěna ve washingtonském Národním archivu. Jde o materiály, které při vyšetřování používala komise analyzující události, které k útokům vedly, efektivitu odpovědi tajných služeb a reakci vlády.

Zprávu komise vydala už v roce 2004, její podklady pak měly být badatelům i veřejnosti zpřístupněny před dvěma lety. To se nestalo. Utajený tak mimo jiné zůstává například třicetistránkový přepis rozhovoru z roku 2004, v němž deset komisařů v Oválné pracovně Bílého domu vyslýchá tehdejšího prezidenta George W. Bushe a viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Jde přitom o jediné formální vyjádření obou nejmocnějších mužů tehdejší exekutivy k jejich jednání těsně po útocích. Materiály by také měly upřesnit, kolik toho americké tajné služby věděly před útoky o Al-Káidě.

Podle agentury Reuters je možné, že materiály zůstanou zapečetěné na dobu neurčitou, neboť archiv neprojevuje sebemenší snahu o jejich odtajnění.