USA tlačí na Írán, ten zprávu o jaderném vyzbrojování odmítá

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: reuters

Írán musí v příštích dnech odpovědět na obvinění obsažená ve zprávě Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), podle níž Teherán tajně pokračuje v jaderném vyzbrojování. V pátek to prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Dodala, že konzultace Washingtonu s jeho spojenci o tom, jak zvýšit tlak na asijskou zemi, budou pokračovat.

„Írán má dlouhou historii podvodů a popírání, pokud jde o jeho jaderný program, a my v příštích dnech očekáváme, že Írán odpoví na závažné otázky, které tato zpráva vznesla,“ uvedla podle agentury AP šéfka americké diplomacie.

MAAE nejnovější zprávu o jaderném programu Íránu předložila v úterý. Teherán v ní viní, že provádí testy s vysoce výbušným materiálem, což prý naznačuje, že pracuje na jaderné zbrani. Na podporu svého tvrzení vídeňská organizace v pátek podle AP předložila zástupcům 35 členských států satelitní snímky, dopisy a grafy.

Teherán v reakci na zprávu dříve během týdne oznámil, že ji odmítá a považuje ji za nevyváženou a za politicky motivovanou. Trvá na tom, že jeho jaderný program je výhradně mírový.

Krize kolem hodnověrnosti íránského jaderného programu trvá šest let. V prosinci 2006 OSN na Írán uvalila první sankce. Později je několikrát zpřísnila. K přijetí další rezoluce je třeba o vážnosti situace přesvědčit také Rusko a Čínu. Obě země jsou tradičními zastánci Íránu v Radě bezpečnosti a daly již na srozuměnou, že nové protiíránské sankce nepodporují.