USA uvalily nové sankce na KLDR kvůli jejímu zbrojnímu programu

Severní Korea oslavuje 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce

Severní Korea oslavuje 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce Zdroj: ctk/ap

Spojené státy dále rozšířily své sankce vůči Severní Koreji kvůli jejímu jadernému a raketovému programu. Terčem nových sankcí jsou strategické raketové síly severokorejské armády, činitelé dvou bank a tři přepravní společnosti, které jsou údajně zapojené do nezákonného obchodu se zbraněmi. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.

Nově přijatá opatření zakazují americkým občanům či firmám jakékoli transakce s těmito společnostmi a zmrazují také finance, které nově označené subjekty případně mají v USA. KLDR podléhá přísným sankcím, které na ni uvalila Rada bezpečnosti OSN a také řada jednotlivých států. Strategické raketové síly KLDR čelí obvinění, že loni provedly několik raketových testů, včetně dvou zkoušek raket středního doletu v březnu 2014.

„Severní Korea ohrožuje rozšiřováním svého jaderného programu a pokračujícím šířením konvenčních zbraní a zbraní hromadného ničení mezinárodní mír a bezpečnost,“ zdůvodnil zpřísnění sankcí představitel amerického ministerstva financí Adam Szubin, který má na starosti boj proti terorismu.