USA uvalily sankce na čínskou armádní agenturu, nakupovala zbraně z Ruska

Čínská armáda

Čínská armáda Zdroj: Foto: ČTK, Reuters

Spojené státy uvalily sankce na čínskou armádní agenturu a jejího ředitele kvůli nákupu výzbroje z Ruska. S odvoláním na ministerstvo zahraničí o tom informovala agentura Reuters. Čínská agentura nakoupila v Rusku stíhací letouny a střely země-vzduch, a podle ministerstva tím porušila sankční zákon USA z roku 2017.

Sankce vůči čínské armádní agentuře podle ministerstva zahraničí začnou platit okamžitě. Uvaleny byly kvůli nákupu deseti stíhacích letounů Suchoj a moderních systémů protivzdušné obrany S-400, a to jak na čínskou agenturu, která s ruskou státní firmou Rosoboronexport obchod uzavřela, tak na jejího ředitele Li Šang-fua.

Americké ministerstvo zahraničí dnes rovněž oznámilo, že na svůj sankční seznam nově zařadilo 33 ruských představitelů a organizací z oblasti armády a zpravodajských služeb. Seznam nyní zahrnuje celkem 72 ruských občanů, organizací a firem.

Sankce byly uvaleny na základě sankčního zákona CAATSA, který trestá Rusko za anexi Krymu z roku 2014, za účast Moskvy v syrské válce a za vměšování do prezidentských voleb v USA. Podle agentury AFP se poprvé dotkly zahraničního subjektu.

Agentura Reuters s odvoláním na úředníka ministerstva zahraničí USA uvedla, že sankce jsou namířené pouze proti Moskvě, a nikoli Pekingu a čínské armádě. „Konečným cílem těchto sankcí je Rusko,“ uvedl.