Poraženým v americko-čínské obchodní válce je hlavně autoprůmysl, ukazuje analýza

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Spor mezi Spojenými státy a Čínou, který vyvrcholil ustanovením cel na vzájemný obchod, se nejvíce dotýká firem podnikajících v automobilovém průmyslu. Na základě analýzy to uvedla Americká obchodní komora v Šanghaji a v Číně.

Současné tlaky na trhu mají dopadnout hlavně na americké společnosti s provozy právě v Číně. Důvodem je skutečnost, že se automobily a jejich komponenty objevily na celních seznamech jak Spojených států, tak i Číny Analýza zahrnovala firmy jako Ford, General Motors nebo Harley-Davidson.

Americká cla se podle průzkumu dotkla čtyř pětin podnikatelů v automobilovém průmyslu, tři čtvrtiny firem pak přiznaly, že pocítily finanční tlaky i z čínské strany. Nadpoloviční většina firem je tak v situaci, kdy čelí tlakům od obou zemí. Očekávají přitom, že v druhém kole zavádění cel se jejich situace ještě zhorší.

„Problémům čelí hlavně firmy, které se zaměřují na vysoce specializované výrobky a investují do inovací,“ uvedla pro CNBC analytička JPMorgan Hannah Andersonová.

Důsledkem současné situace je, že mnohé firmy hledají možnosti, kde ušetřit peníze. Hrozí tedy přesun výrobních a vývojových středisek ze Spojených států i Číny. Z ní by se do jihovýchodních zemí Asie mohla přesunout až čtvrtina firem.

Reálným dopadem cel již bylo například rozhodnutí Fordu o tom, že nebude ve Spojených státech prodávat malá auta vyrobená v Číně. V červenci zvýšila Čína cla na produtky autoprůmyslu na 40 procent.

Americká vláda navíc dokončuje seznam čínského zboží v celkové roční hodnotě 200 miliard dolarů (4,4 bilionu korun), jehož by se měla dotknout další plánovaná cla ve výši deset až 25 procent.