USA v platební neschopnosti: zavírají se úřady, zaměstnanci mají nucené volno

New York

New York Zdroj: Libor Budinsky

Statisíce státních zaměstnanců mají v USA nedobrovolnou dovolenou. Spojené státy jsou poprvé po 17 letech v platební neschopnosti. Senát ovládaný demokraty prezidenta Baracka Obamy odmítl návrh zákona o státních výdajích schválený Sněmovnou reprezentantů a přijal vlastní koncept. Ten musí nyní opět posoudit dolní komora Kongresu, kde mají většinu opoziční republikáni.

Jádrem sporu je Obamova zdravotnická reforma, jejímž odkladem republikáni ve sněmovně podmiňují uvolnění peněz pro státní výdaje. Senátoři to však odmítli a zpět do Sněmovny reprezentantů poslali „čistý“ zákon o financování bez dodatků o reformě zdravotnictví.

Protože Kongres zákon o výdajích neschválil, nemá vláda USA od pondělí 23:59 místního času, tedy od úterý 5:59 SELČ, peníze na financování většiny svého provozu v novém fiskálním roce. Je to poprvé po 17 letech, co úřady postradatelné pro chod státu budou muset zavřít.

Drtivá většina zaměstnanců NASA má neplacené volno

Práci zastaví více než třetina z 2,1 milionu státních zaměstnanců. Týká se to například muzeí a národních parků, veteráni zřejmě budou mít problémy s vyplácením příspěvků, zdržet se mohou žádosti o víza a vydávání pasů. Takzvaný „shutdown“ postihl také NASA. Až 97 procent lidí z vesmírné agentury má podle Úřadu Bílého domu pro řízení a rozpočet neplacenou dovolenou.

Zachovány by měly zůstat pouze nezbytné vládní aktivity, od kontroly letového provozu po armádu. Ministerstvo zahraničí bude podle agentury AP pokračovat ve zpracovávání žádostí o víza a americké ambasády a konzuláty budou nadále poskytovat služby americkým občanům. Uzavřeny budou například národní parky.

K podobné situaci došlo naposledy na přelomu let 1995 a 1996, kdy spolu o omezení domácích výdajů válčili prezident Bill Clinton a republikánský šéf sněmovny Newt Gingrich.

Proti spojení zákona o státních výdajích s osudem zdravotnické reformy hlasovalo 54 senátorů, zbývajících 46 jich naopak tento návrh podpořilo.

Republikánský šéf dolní komory Kongresu John Boehner dnes ještě před hlasováním Senátu řekl, že Sněmovna reprezentantů v této věci již práci skončila. Jeho prohlášení tak de facto senátní návrh odmítá.

Republikáni chtějí změnit zdravotnickou reformu

Sněmovna podle republikánských zdrojů Reuters přijme nový návrh výdajového zákona, ve kterém se znovu pokusí pozměnit zdravotnickou reformu. Podle nejmenovaného vysoce postaveného republikánského poradce návrh nebude obsahovat jednoroční odklad celé reformy, ale požadavku, aby se lidé bez zdravotního pojištění zaregistrovali k pojištění v rámci nového Obamova systému. Demokraté v Senátu jsou nicméně proti jakémukoli přidávání dodatků k zákonu o státních výdajích.

Mezitím nicméně vlivný republikánský člen Sněmovny reprezentantů Pete Sessions prohlásil, že si nemyslí, že vláda skončí bez peněz. „Uděláme správnou věc,“ řekl bez dalších podrobností.