USA vyhlásily na Portoriku stav nouze kvůli viru zika

San Juan, Portoriko

San Juan, Portoriko Zdroj: Breezy Baldwin, CC BY 2.0, wiki

Americká vláda vyhlásila stav nouze pro Portoriko v souvislosti s šířením nebezpečného viru zika. Podle vlády ve Washingtonu tam virus představuje vážnou hrozbu pro zdraví veřejnosti.

Portorické ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo od prosince 10 690 laboratorně potvrzených případů nákazy virem zika. Z toho 1914 případů bylo registrováno v uplynulém týdnu. Mezi případy bylo 1035 těhotných žen. V Portoriku panují obavy, že počet infikovaných je podstatně vyšší, protože většina lidí nakažených tímto virem nevykazuje žádné příznaky.

Onemocnění virem zika, který převážně přenášejí komáři, má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je také se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva. Proti nemoci neexistuje zatím účinná vakcína.

Portorické úřady nicméně uvedly, že více než 100 žen infikovaných virem zika v Portoriku porodilo zdravé děti.

Vyhlášení stavu nouze umožňuje americké federální vládě poskytnout další finanční a jinou podporu portorickým úřadům v boji proti epidemii.

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo registrováno v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Jižní a Střední Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech také na jiných kontinentech.