USA: Zabránili jsme atentátu na papeže

papež František

papež František Zdroj: ctk

Americké bezpečnostní vyhodnocují možné hrozby pro bezpečnost papeže Františka a „jeden případ již vyřešily“. Týden před návštěvou hlavy katolické církve v zemi to prohlásil předseda parlamentní komise pro vnitřní bezpečnost.

„Papež je velmi impulsivní muž. Rád se baví s lidmi. A to představuje velké bezpečnostní riziko,“ řekl Michael McCaul televizní stanici ABC. Když byl dotázán, zda má pochybnosti o bezpečnosti papeže, reagoval: „Jsem znepokojen.“

Z McCaulových odpovědí není jasné, zda bezpečnostní hrozba souvisela s nedávným zatčením muže sympatizujícího s hnutím Islámský stát, který údajně plánoval i útok na památník útoků z 11. září 2001 v Kansas City, o kterém v ABC také hovořil. „V tuto chvíli to nechceme dále komentovat,“ prohlásila později McCaulova mluvčí.

Papež do USA přicestuje 22. září. Jeho bezpečnost bude zajišťovat stejná složka ministerstva pro vnitřní bezpečnost, která se stará i o bezpečnost prezidenta Baracka Obamy a jeho rodiny. Práci jí bude komplikovat známá papežova snaha bezprostředně komunikovat s veřejností.

Po svém nástupu do funkce začal například František používat zcela nebo částečně otevřený papamobil. Jeho předchůdci přitom po atentátu na Jana Pavla II. v roce 1981 preferovali pancéřované vozy.

Vatikán v lednu oficiálně popřel zprávy, že Svatý stolec čelí hrozbě teroristů sympatizujících s Islámským státem. Šéf vatikánské policie Domenico Giani ale o několik měsíců později připustil, že „tato hrozba existuje“, zároveň ale ujistil, že „neví o žádném konkrétním plánu útoku proti Vatikánu nebo Svatému otci“.