USA zrušily sankce proti ruskému hliníkářskému gigantu Rusal

Rusal, druhý největší výrobce hliníku na světě

Rusal, druhý největší výrobce hliníku na světě Zdroj: profimedia.cz

Hliníkárenský gigant Rusal
Rusal, druhý největší výrobce hliníku na světě
3
Fotogalerie

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušila sankce proti třem firmám napojeným na ruského oligarchu Olega Děripasku, blízkého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Zrušení postihu důrazně odmítali demokratičtí senátoři, k nimž se připojilo i 11 republikánů, informovala agentura Reuters.

Sankce proti ruským společnostem Rusal, EN+ Group Plc a EuroSibEnergo byly vyhlášeny loni v dubnu kvůli ruské anexi Krymu, údajnému ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016 a ruské podpoře režimu Bašára Asada.

Někteří američtí zákonodárci z obou hlavních politických táborů argumentovali, že by se postih neměl uvolňovat, dokud neskončí práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňuje ruskou roli v amerických prezidentských volbách.

Rusal je druhým největším producentem hliníku na světě a firma EN+ vlastní téměř polovinu jeho akcií. Děripaska se po vyhlášení postihu zavázal svůj kontrolní majetkový podíl omezit. Kritici zrušení sankcí ale tvrdí, že společnosti stále ovládá.

Děripaska měl úzké vazby na bývalého šéfa Trumpovy volební kampaně Paula Manaforta, který se loni v září rozhodl s vyšetřovatele Muellerem spolupracovat a přiznal se k trestným činům spiknutí proti USA a spiknutí za účelem maření spravedlnosti.

Mnoho z republikánů, kteří byli proti zachování postihu, se obávalo dopadu na světový obchod s hliníkem, uvedli představitelé Trumpovy administrativy. Děripaska podle nich svůj podíl ve společnostech snížil a už je neovládá.

Americké ministerstvo financí v neděli podobně konstatovalo, že všechny tři společnosti snížily přímé i nepřímé Děripaskovy podíly v nich a že se vlivu ruského oligarchy zbavily. Ministerstvo zároveň ujistilo, že na sankcích týkajících se osobně Děripasky se nic nemění.