Ruský oligarcha žaluje lídra tamních komunistů

Oleg Děripaska

Oleg Děripaska Zdroj: profimedia.cz

Gennadij Zjuganov
2
Fotogalerie

Ruský oligarcha Oleg Děripaska podal žalobu na lídra komunistické strany Gennadije Zjuganova kvůli tvrzení, že podnikatel staví svůj byznys na podvodech a zločinu. Po politikovi požaduje milion rublů (337 tisíc korun), informuje agentura TASS.

„Taková slova urážejí a znevažují Děripaskovy kvality. Jde o cílený pokus poškodit reputaci zakladatele společnosti Rusal a všechny zaměstnance, kteří se na vzniku firmy a jejím rozvoji podíleli,“ uvádí podle TASS Děripaskova právní zástupkyně. Dodává, že oligarcha ve svém podnikání nikdy nepoužíval jiné než čistě obchodní nástroje. Nemusel se prý ani spoléhat na nomenklaturní privilegia.

„Ještě jsem text žaloby neviděl. Zjevně ale Děripaska potřebuje nějaké kapesné. Uvidíme, k případu se vyjádří mí právníci. Pokud jde o údajné osobní urážky, to rozhodne soud,“ reaguje lídr komunistů.

Současně připomněl, že údajná nactiutrhačná slova nejsou v kontextu programu jeho strany překvapivá, proto prý důvod žaloby nechápe. Komunisté podle jeho slov dlouhodobě trvají na znárodnění klíčových sektorů ruského hospodářství, aby nebyly pod kontrolou „hrstky chytrých podnikatelů.“

Padesátiletý Oleg Děripaska je současně jednou z osob, na něž míří protiruské sankce americké administrativy. V květnu loňského roku kvůli tomu odešel z představenstva společnosti Rusal, která je druhým největším výrobcem hliníku na světě. Chtěl tak firmu, kde má většinový podíl, ochránit před dopadem sankcí.