USA zvažovaly jaderný útok na Afghánistán, tvrdí německý diplomat

World Trade Center po nárazu letadel (11. září 2001)

World Trade Center po nárazu letadel (11. září 2001) Zdroj: Robert J. Fisch, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Útoky z 11. září 2001 přiměly Spojené státy zahájit válku proti teroru a vyslat vojáky do Afghánistánu. Jak nyní zjistil týdeník Der Spiegel, Washington tehdy zvažoval všechny myslitelné scénáře, včetně jaderného úderu.

Administrativa prezidenta George W. Bushe se po útocích na World Trade Center v New Yorku a Pentagon ve Washingtonu předem nevzdávala žádné z možných variant odvety pro teroristické organizaci Al-Kájda, včetně svržení atomové bomby na Afghánistán. V rozhovoru pro německý magazín to řekl zahraničněpolitický poradce tehdejšího německého kancléře Gerharda Schrödera Michael Steiner.

„Bylo to na papíře,“ reagoval Steiner na otázku, zda USA uvazovaly i o nasazení jaderných zbraní. „Probíraly se skutečně všechny varianty,“ dodal. Schröder a Steiner se podle bývalého poradce tehdy obávali, že USA „v prvotním šoku zareagují přehnaně“. Americká vláda se krátce po útocích „přímo zabarikádovala“, dodal.

Stát by neměl vystavovat žádné bianko šeky

Steiner v té době také vystoupil proti slibu svého nadřízeného, že USA mají po útocích jistou „neomezenou solidaritu“ Německa. „Stát by neměl vystavovat žádné bianko šeky,“ vysvětlil. Kancléře kvůli tomu navštívil, aby jeje přesvědčil. „Ale nenechal si to rozmluvit. Schöder mě vyhodil,“ řekl Steiner.

Teroristé z islamistického hnutí Al-Káida unesli 11. září 2001 čtyři dopravní letadla. S nimi následně narazili do obou věží Světového obchodního centra v New Yorku a do budovy amerického ministerstva obrany ve Washingtonu. Čtvrté letadlo se zřítilo do neobydlené oblasti poté, co se cestující pokusili přemoci únosce. Při útocích zemřely téměř tři tisíce lidí.