Útočníci zastřelili v budově amerického námořnictva nejméně 13 lidí

Policie při zásahu u budovy vojenského námořnictva ve Washingtonu

Policie při zásahu u budovy vojenského námořnictva ve Washingtonu Zdroj: ctk

Nejméně 13 lidí přišlo o život a několik dalších bylo zraněno při dnešní střelbě v budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu, uvedl starosta města Vincent Gray. Stále není jasné, co bylo motivem útoku, ale podle úřadů zatím není důvod hovořit o terorismu. Policie oznámila, že jednoho střelce zabila, ale stále pátrá po jednom dalším možném útočníkovi.

Podle vojenského námořnictva je zabitým střelcem 34letý Aaron Alexis, který v letech 2007 až 2011 působil v jeho záloze. Alexis z námořnické zálohy odešel na konci ledna 2011, důvod jeho odchodu zatím není jasný. Podle očitých svědků šlo o vysokého tmavého muže , který byl oblečený celý v modrém.

„Jen se otočil a začal pálit. Mířil vysoko a netrefil. Nic neříkal. Jakmile jsme si uvědomili, že střílí, snažili jsme se utéci z budovy,“ řekla zaměstnankyně úřadu Terrie Durhamová, která s kolegy narazila na střelce v hale třetího patra.

Úřady původně tvrdily, že hledají dva další možné útočníky. Později se však ukázalo, že jeden z těchto dvou hledaných není podezřelý ze střelby.

Situace na washingtonské ulici M Street u budovy amerického námořnictvaSituace na washingtonské ulici M Street u budovy amerického námořnictva | ctk/APSituace po střelbě na washigtonské ulici M Street u budovy amerického námořnictva

Americký prezident Barack Obama zdůraznil, že chce potrestat viníka tohoto zbabělého útoku. Řekl, že o situaci je průběžně podrobně informován a že terčem se stali vojáci i civilisté.

Střelba v tradičně přísně střežené budově, kde pracuje asi 3000 lidí, vypukla z dosud neznámých důvodů v 08:20 místního času (14:20 SELČ), upřesnilo vojenské námořnictvo v prohlášení. Na místě incidentu, kam se sjížděla záchranná vozidla a speciální zásahové jednotky, zavládl zmatek a policie celou oblast obklíčila.

Policejní vrtulník odváží muže z budovy vojenského námořnictva ve Washingtonu, kde pracuje 3 tisíce lidí. Na budovu zaútočili údajně tři střelci.Policejní vrtulník odváží muže z budovy vojenského námořnictva ve Washingtonu, kde pracuje 3 tisíce lidí. Na budovu zaútočili údajně tři střelci. | CTKPolicejní vrtulník odváží muže z budovy vojenského námořnictva ve Washingtonu, kde pracuje 3 tisíce lidí. Na budovu zaútočili podle posledních informací dva střelci.

Kvůli pátracím a záchranářským vrtulníkům, které kroužily nad armádní budovou, muselo nedaleké Reaganovo letiště zastavit na několik hodin odlety. V místě zavládl dopravní chaos, který kvůli zpoždění řady spojů pokračoval i po obnovení startů parvidelných linek.

Útok se udál v objektu nazývaném Navy Yard, kde sídlí velitelství systémů válečného námořnictva NAVSEA, které má na starosti koncepci a výrobu amerických vojenských lodí a ponorek. V budově také pracuje šéf amerického vojenského námořnictva admirál Jonathan Greenert, jenž byl po zahájení střelby ihned evakuován do Pentagonu.