Útočník zastřelil u soudu v Miláně čtyři lidi, jedním byl soudce

soud v Miláně, kde se střílelo

soud v Miláně, kde se střílelo Zdroj: Alamy

Čtyři lidé přišli při útoku na soudní budovu v Miláně. Jednou z obětí se stal soudce Fernando Ciampi, druhou právník Alberto Claris Appiani. Útočníkem je člověk souzený kvůli způsobení bankrotu. Třetí obětí byl Giorgio Erba, který byl obviněný společně s ním. Čtvrtá oběť zemřela během útoku na infarkt.

Útočník Claudio Giardiello z místa činu uprchl. Asi půldruhé hodiny se poté pohyboval v budově, než ho policisté zadrželi, když se pokusil utéct na motorce.

Giardiello údajně nejprve zastřelil u vchodu do soudní síně advokáta a zranil další dvě osoby, jedna z nich později v nemocnici svým zraněním podlehla. Poté se odebral do kanceláře soudce Ciampiho, kterého rovněž zabil. Podle některých svědků se z místnosti ozvalo čtyři až pět výstřelů.

„Slyšel jsem výstřely a viděl jsem muže se zkrvavenou nohou. Dostal jsem strach a utekl jsem,“ citoval italský list La Repubblica jednoho ze svědků. Zaměstnanci soudu se během incidentu snažili zabarikádovat ve svých kancelářích. Poté začali postupně opouštět za pomoci policie budovu, nejprve ženy, poté muži. Policisté všem kontrolovali doklady.

Jak poznamenala agentura AP, zatím není jasné, jak muž mohl do soudní síně zbraň pronést. Všichni návštěvníci soudu totiž procházejí detektorem kovů. Ty jsou u všech čtyř hlavních vchodů do budovy, právníci a zaměstnanci soudu ale jimi procházet nemusejí. Muž tedy zbraň mohl teoreticky pronést, když do budovy vstoupil se svým právníkem, poznamenali pracovníci soudu.