Útok na chemičku ve Francii mohl být veden bezpilotními letadly

ilustrační foto, Představení armádního dronu BRUS na kbelském letišti

ilustrační foto, Představení armádního dronu BRUS na kbelském letišti Zdroj: ctk

Nad jihofrancouzskou oblastí, kde zatím neznámý pachatel vyvolal minulý týden exploze a následný požár v petrochemickém závodě, byly v minulých týdnech zaznamenány přelety bezpilotních letadel. S útokem na továrnu společnosti LyondellBasell zatím tyto přelety nic nespojuje, vyšetřovatelé však prověřují i tuto možnost. Uvedla to dnes místní prokuratura.

Dvě exploze v průmyslovém podniku v obci Berre-l'Etang nedaleko letiště přístavního města Marseille zazněly 14. července brzy ráno. Objekt pak začal hořet. Zasaženy byly dvě velké nádrže plné chemikálií a vzdálené od sebe 500 metrů. Nikdo nebyl zraněn. Podle vyšetřovatelů šlo o úmyslný kriminální čin, motiv ale neznají.

Zjistilo se, že nad oblastí, kde leží průmyslové závody LyondellBasellu ve Fos-sur-Mer a v Berre-l'Etang, přeletěla v období od 8. do 21. července nejméně tři malá bezpilotní letadla. Stalo se tak vždy v noci či brzy ráno. Odborníci podle prokuratury tyto přelety vyhodnocují a prověřují, zda by nemohly mít spojitost se zločinem v petrochemické továrně.