Útok v Barceloně: Policie zastřelila údajného pachatele

Barcelona, útok, policie

Barcelona, útok, policie Zdroj: ČTK

Barcelona, útok, policie
Barcelona, útok, policie
3
Fotogalerie

Katalánská policie zastřelila dnes vpodvečer nedaleko Barcelony muže, který měl na sobě pás s možnou výbušninou. Podle španělské televize RTVE a listu La Vanguardia jde o pachatele čtvrtečního útoku z Barcelony Maročana Júnise abú Jakúba. Policie ale zatím totožnost muže nepotvrdila, ani neuvedla, zda pás opravdu obsahoval výbušninu.

Policejní akci v městečku Subirats, které je vzdáleno asi hodinu autem na západ od Barcelony, spustil telefonát občanky. Katalánská policie uvedla, že dostala avízo na podezřelou osobu v Subirats, která měla na sobě věc podobnou pásu s výbušninou. Při policejním zásahu byl muž podle policie zastřelen. Podle listu El País křičel"Alláhu akbar" (Bůh je veliký).

Policie použila robota, aby zjistila, zda pás, který měl muž na těle obsahuje výbušninu, či je jen atrapou. Také pět teroristů, které policie zastřelila v noci ze čtvrtka na pátek ve městě Cambrils, mělo na sobě pásy, které připomínaly pásy s výbušninou. Posléze se ukázalo, že šlo o napodobeniny.

Dvaadvacetiletý Júnis abú Jakúb minulý čtvrtek najížděl dodávkou do lidí na barcelonské třídě La Rambla. Přitom zabil 13 lidí a přes sto jich zranil, devět ze zraněných je stále v kritickém stavu. Při útěku z Barcelony abú Jakúb zavraždil muže, s jehož autem ujel policejní hlídce. Vůz i s mrtvým majitelem nechal stát v Sant Just Desvern u Barcelony.