Útok v Keni prý vedla britská Bílá vdova, mstila se za partnera

Britská teroristka Samantha Lewthwaite nazývaná Bílá vdova  (profimedia.cz)

Britská teroristka Samantha Lewthwaite nazývaná Bílá vdova (profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Nákupní centrum Westgate v Nairobi během teroristického útoku
Nákupní centrum Westgate v Nairobi během teroristického útoku 21. září 2013
Kenští vojáci při osvobozování luxusního nákupního centra Westgate Mall v Nairobi, 22. 9. 2013
Osvobozování nákupního centra Westgate v Nairobi
Osvobozování nákupního centra Westgate v Nairobi
7
Fotogalerie
Teroristický útok v Keni iniciovala zřejmě britská běloška, která konvertovala k islámu, a to jako pomstu za uvěznění a souzení jejího partnera keňskými úřady. S odvoláním na keňské vyšetřovatele to uvedl na svém serveru britský deník Daily Mirror.

Mezi mrtvými extremisty somálských islamistických milicí Šabáb se našlo tělo bělošky, kterou se nyní experti snaží identifikovat. Spekuluje se, že jde o 29letou Samanthu Lewthwaiteovou, přezdívanou Bílá vdova, která byla provdaná za sebevražedného atentátníka, jenž se podílel na pumových útocích v londýnské hromadné dopravě v červenci 2005.

Podle šéfky keňské diplomacie Aminy Mohamedové byli mezi útočníky i dva či tři Američané a Britka, zda jde o Lewthwaiteovou ale nepotvrdila. Americké televizi PBS ministryně řekla, že dotyční Američané byli mladíci ve věku 18 až 19 let, somálského či arabského původu a že v USA „žili v Minnesotě a ještě jednom dalším místě“.

Masakr v nákupním středisku v Nairobi měl být odpovědí na dopadení londýnského rodáka Jermainea Granta. Lewthwaiteová s Grantem údajně plánovala pumové útoky v keňských přímořských letoviscích. Policie ale dopadla dvojici v jejich bytě v Mombase v prosinci 2011. Lewthwaiteové se však podařilo uprchnout a úřady po ní od té doby marně pátraly.

Chemikálie nalezené v pronajatém bytě dvojice byly stejného druhu jako ty, které použil bývalý manžel Lewthwaiteové Jermaine (nebo Germaine) Lindsay při atentátu v Londýně v roce 2005.

Během masakru přišly o život desítky lidí
Ke krveprolití v luxusním nákupním centru Westgate v Nairobi se přihlásily somálské islamistické milice Šabáb, napojené na Al-Káidu. Útok označily za odvetu za keňské vojenské nasazení v Somálsku. Řádění maskovaných teroristů si vyžádalo životy nejméně 62 lidí a asi dvě stovky dalších utrpěly zranění. V boji podle úřadů zahynulo několik teroristů, část podezřelých se podařilo zajmout. Útok zřejmě podniklo 12 až 15 útočníků, kteří začali házet granáty a střílet po zákaznících a prodavačích. Mezi mrtvými jsou děti a nejméně 18 cizinců, Češi podle dosavadních informací mezi oběťmi nejsou.

Jednatřicetiletý Grant měl být od pondělka souzen v Mombase, ale proces byl odložen kvůli víkendovému incidentu v Nairobi, který svým načasováním zjevně s chystaným procesem souvisí. Pokud se tedy definitivně potvrdí, že organizátorkou přepadení s desítkami mrtvých byla skutečně Lewthwaiteová.