Útok v Nice: dvě zatčení, atentátník před činem vybral celé konto

Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.

Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí. Zdroj: ctk/AP

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: zásah policistů proti nákladnímu autu, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
V souvislosti se čtvrtečním teroristickým útokem v Nice na jihu Francie byly zatčeny další dvě osoby, ženu a 37letého muže, který patřil k okruhu známých útočníka z Nice. Ve vazbě je tak nyní v rámci vyšetřování sedm lidí. Bývalá manželka byla dnes ráno propuštěna. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na soudní zdroje.

Hospitalizováno zůstává ještě 85 osob, z nichž 18 zraněných, včetně jednoho dítěte, je v ohrožení života. Novinářům dnes tuto aktuální bilanci sdělila francouzská ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová. Podle ní nebyla ještě identifikována jedna oběť čtvrtečního útoku.

Zdroj blízký vyšetřování kromě toho AFP řekl, že atentátník Mohamed Lahouaiej Bouhlel si už dva dny před čtvrtečním masakrem projížděl v kamionu trasu plánovaného útoku. Dnešní list Le Journal du Dimanche pak s odvoláním na zdroje z vyšetřování informoval, že si Bouhlel v týdnu před činem vybral všechny peníze ze svého konta. Den před útokem v Nice prodal i své auto a nejbližším lidem ze svého okolí se přiznal k radikalizaci.

Bouhlelův bratr v rozhovoru zveřejněném v britském bulvárním listu Daily Mail řekl, že atentátník ve dnech před dramatem v Nice poslal své rodině v Tunisku kolem 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun). Podle bratra tak udělal „ilegálním způsobem, když je poslal po známých, kteří se vraceli do Tuniska“.

19tunový kamion

Jednatřicetiletý Bouhlel překonal ve čtvrtek pozdě večer bezpečnostní bariéru a s 19tunovým kamionem najel na pobřežní promenádě do zóny vyhrazené pouze pěším, kteří se přišli podívat na tradiční ohňostroj. Zabil nejméně 84 lidí a přes 200 dalších zranil. Policie atentátníka zastřelila. K pachateli útoku se v sobotu přihlásila teroristická organizace Islámský stát, která ho označila za svého vojáka.

Někteří ze stovek svědků, které už policie v souvislosti s atentátem vyslechla, podle zdroje AFP poukázali na zbožnost pachatele. Do té doby se Bouhlel jevil spíše jako duševně vyšinutý muž, neznámý francouzským zpravodajským službám. Jeho otec prohlásil, že syn „neměl žádný vztah k náboženství“.