Útok v Paříži. Do skupiny hlídkujících vojáků najelo auto

Útok na vojáky v Paříži

Útok na vojáky v Paříži Zdroj: Reuters

Vojáci v Paříži
Vojáci v Paříži
Vojáci v Paříži
Vojáci v Paříži
Vojáci v Paříži
7
Fotogalerie

Šest francouzských vojáků utrpělo zranění, když ráno v pařížské čtvrti Levallois-Perret najelo auto do hlídky zapojené do protiteroristické operace. Podle policie jsou dvě osoby zraněny vážně. Řidič z místa činu ujel a policie po něm pátrá. Starosta Levallois-Perret nepochybuje o tom, že osoba ve voze značky BMW jednala úmyslně.

"Je to nepřípustný, nepochopitelný čin," řekl starosta Patrick Balkany ve vysílání televizní stanice BFMTV. Dodal, že k útoku došlo před budovou kasáren.

Tři vojáci jsou vážně zraněni. Žádný z nich ale není v ohrožení života, informovala ministryně obrany Florence Parlyová. Čin, který je považován za útok, ministryně označila za "podlý". Dnešní incident podle ní nijak neoslabí odhodlání vojáků střežit bezpečnost ve Francii.

Parlyová společně s ministrem vnitra Gérardem Collombem navštívila zraněné ve vojenské nemocnici Percy. Podporu jim kromě členů vlády vyjádřila také pařížská starostka Anne Hidalgová.

Incident se podle agentury AFP odehrál kolem 08:00 SELČ severozápadně od centra francouzské metropole, zřejmě na náměstí Place de Verdun. Zasažení vojáci se podle místních médií účastnili bezpečnostní operace Sentinelle, kterou Francie zahájila v reakci na teroristické útoky v redakci časopisu Charlie Hebdo v lednu 2015.

Od té doby si útoky v zemi vyžádaly 239 obětí, v poslední době cílí hlavně na příslušníky bezpečnostních složek.