Uzbeci šilhají po zbraních NATO

NATO, vrtulníky

NATO, vrtulníky Zdroj: profimedia.cz

Uzbečtí politici v tichosti kontaktovali americké, britské a německé diplomaty, aby jim učinili neobvyklý návrh: až se budete stahovat z Afghánistánu, použitou vojenskou techniku nechte na našem území. Na oplátku vám umožníme hladký průjezd.

Uzbekové mají zájem o vše: od brýlí pro noční vidění až po drahá obrněná auta. Jakkoli se může uzbecká nabídka jevit nepatřičně, otevírá pro spojence nepříjemné téma: co se sedmdesáti tisíci vozidly a 120 tisíci kontejnery materiálu, které mají během dvou let opustit válečnou zónu?

Hlavní trasou jsou pákistánské přístavy, NATO by se ale alternativa hodila, píše deník New York Times. Po každé válce zůstává po armádách spousta šrotu. Cena jeho dopravy domů je totiž často vyšší než sama hodnota.

Američané tak po válce v Iráku nechali desítky tisíc klimatizovaných obytných vozů. Tanky pak převezli do Kuvajtu, kde jsou zakonzervované navěky. Afghánistán se už jednou proměnil ve zbrojní second hand – v roce 1989 po stažení Sovětů. Uzbekové proto věří, že při odchodu NATO nastane něco jako totální výprodej, napsal německý Spiegel.

Zdlouhavé námluvy medvěda a draka

Boj o ropu a kaviár