V Bangladéši zatkli 1600 lidí, mají mezi nimi být islamisté

Bangladéšské bezpečnostní síly zadržely 1600 lidí, mezi nimiž je podle předpokladů několik desítek islámských radikálů odpovědných za nedávné vraždy. Jejich oběťmi byly čtyři desítky členů náboženských menšin a také intelektuálové a blogeři.

Policejní akce byla zahájena v pátek a má trvat týden. Policie se nezaměřuje jenom na islámské radikály, ale na všechny osoby ze svého seznamu zločinců. Hlavním cílem je ale narušit sítě teroristů.

Podle vlády jsou za násilím proti menšinám domácí skupiny napojené na opoziční strany a usilující o destabilizaci země. Jeden z ministrů vraždění připsal izraelské tajné službě, když se člen vedení opoziční Bangladéšské nacionalistické strany (BNP) v Indii sešel s agentem izraelského Mossadu.

Mnoho občanů se domnívá, že vláda chce útoky využít k oslabení politické opozice. Minulý týden byli oběťmi vrahů jeden hinduistický kněz, obchodník z komunity křesťanů a členka policejní protiteroristické jednotky.

Podle novinářů mezi zatčenými zřejmě uvíznou i pachatelé drobné kriminální činnosti. Policie ale doufá, že by mohli poskytnout informace o radikálech. Očekává se, že mnozí budou po výslechu propuštěni.

K některým vraždám spáchaným od začátku roku se přihlásila odnož takzvaného Islámského státu (IS). Bangladéšské úřady odmítají, že by v zemi hnutí IS nebo teroristická síť Al-Káida působily. Za útoky jsou prý zodpovědné místní islamistické buňky. O jejich napojení na blízkovýchodní teroristické skupiny pochybují i zahraniční experti.