V boji proti změně klimatu je za minutu dvanáct, obává se Johnson. Ryanair vykázal čtvrtletní zisk

Britský premiér Boris Johnson se obává krachu klimatického summitu

Britský premiér Boris Johnson se obává krachu klimatického summitu Zdroj: Reuters,E15

Summit ekonomik G20 v Římě: šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, Emmanuel Macron a Boris Johnson
Summit ekonomik G20 v Římě: britský premiér Boris Johnson a španělský premiér Pedro Sanchez
TikTok
Ryanair
Odstavené letouny aerolinek Ryanair
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Start klimatického summitu ve znamení skepse

V Británii začal klimatický summit COP26, premiér Boris Johnson však varoval před jeho krachem. Jednotlivé země podle něj nepřicházejí s dostatečně silnými závazky, které by pomohly udržet oteplování planety pod kritickou hranicí. „Tyto závazky jsou kapkami v rychle se oteplujícím oceánu,“ prohlásil Johnson podle BBC.

Summitu předcházelo jednání skupiny G20 v Římě, které podle premiéra nepřineslo žádný významný posun. Do Glasgow k tomu nedorazí čínský a ruský prezident Vladimir Putin a Si Ťin-pching, tedy představitelé zemí, které patří mezi největší emitenty skleníkových plynů.

Šéf Bílého domu Joe Biden uvedl, že je přístupem obou zemí zklamaný. Akce se navíc koná v době globální energetické krize, která podle mnohých názorů nutí asijskou velmoc upřednostňovat energetickou stabilitu před ochranou klimatu.

Makedonský premiér rezignoval

Na svou funkci v neděli večer rezignoval makedonský premiér Zoran Zaev. Reagoval tak na neúspěch své sociální demokracie v místních volbách. „Přebírám zodpovědnost za vývoj událostí,“ uvedl. Podle něj není nutné, aby se v Severní Makedonii konaly předčasné volby. Koalice se může dohodnout na jiném premiérovi.

Zaev byl v čele země s krátkou pauzou od roku 2017, podařilo se mu odblokovat jednání o přistoupení k Evropské unii vyřešením dlouholetého sporu s Řeckem o jejím názvu. Severní Makedonie také díky tomu loni vstoupila do NATO.

Thajsko se otvírá návštěvníkům

Desítky tisíc turistů očekává v pondělí Thajsko, které se po roce a půl otevírá návštěvníkům ze šesti desítek zemí světa. Jejich očkovaní občané se v zemi vyhnou hotelové karanténě. „Je to jako vidět velmi slabé světlo na konci tunelu – dva roky jsme nebyli schopní pracovat,“ řekl BBC Chaiyagorn Boonyapak.

Předpokládá se, že turistika by se mohla zotavit a do země by příští rok mohlo dorazit na patnáct milionů cestujících. Před pandemií tam přitom jezdilo na čtyřicet milionů turistů ročně. Vyhlídky ale stále zůstávají nejisté především kvůli poměrně nízké proočkovanosti Thajců.

Z trhů a burz

Ryanair hlásí první zisk od počátku pandemie

Letecká společnost Ryanair poprvé od začátku pandemie koronaviru hlásí čtvrtletní zisk. V uplynulém kvartálu letošního roku činil podle výpočtu médií po zdanění 225 milionů eur.

Ryanair tvrdí, že krátké lety znovu stoupají na oblibě, a očekává i silné zimní období. Firma však předpokládá, že za celý v březnu končící finanční rok vykáže ztrátu, protože používá slev k povzbuzení poptávky po cestování.

Vlastník TikToku bojuje proti pracovnímu vyčerpání

Vlastník TikToku, společnost ByteDance, se stává jednou z prvních technologických firem, které zkracují pracovní dobu svým zaměstnancům v Číně. Pracovníci budou moci vykonávat své úkoly pouze od deseti hodin dopoledne do sedmi hodin večer od pondělí do pátku. Na přesčasy a k práci v jiné dny budou muset získat povolení, uvádí se v interním dokumentu, který získala agentura Bloomberg.

Běžný čínský pracovní režim nazývaný 996, tedy od devíti do devíti šest dní v týdnu, v poslední době čelí narůstající kritice. Umocnily ji případy úmrtí z přepracování. Úřady v zemi nyní varují zaměstnavatele, aby se zdrželi nepřiměřených přesčasů.

Kasina v Macau čelí nejistotě

Kasina v Macau zažila nejhorší měsíc v roce. V říjnu se jejich herní příjmy propadly meziročně o čtyřicet procent vzhledem k přísnějším cestovním restrikcím v Číně, daným koronavirovou pandemií. V porovnání se zářím propad činil 26 procent a 83 procent, pokud by se srovnaly příjmy v předpandemickém roce 2019.

Kasina letos přišla o řadu návštěvníků během takzvaného zlatého týdne, kdy lidé v Číně oslavují vznik republiky. Odvětví se navíc potýká s nejistotou ohledně budoucnost související s přípravou nového herního zákona. Panují obavy, že Peking chystá přísnější kontrolu herních aktivit a příjmů z nich.

Tweet dne

Omezení nestability cen energie vyžaduje smysluplný dialog mezi producentskými a spotřebitelskými zeměmi. Na summitu G20 jsme si stanovili tři cíle: zajistit přístup k energii, zavázat naše ekonomiky k zelenému přechodu a podporovat nejzranitelnější.

Francouzský prezident Emmanuel Macron komentuje růst cen energií, opatření k jejich poklesu a situaci, kdy se hovoří o spolehlivosti dodávek plynu z Ruska.

Stane se dnes

  • V Rusku začíná týden pracovního volna, vyhlášený ve snaze zastavit rychlé šíření koronavirové nákazy v zemi.
  • V několika logistických centrech Amazonu v Německu by mohla začít časově neomezená stávka kvůli mzdám.
  • Americký nejvyšší soud se bude zabývat přísným texaským protipotratovým zákonem.
  • Začíná konference Web Summit věnovaná informačním technologiím.